З 21 червня Укрзалізниця ввела конвенційну заборону на в’їзд приватних порожніх вагонів приналежності інших держав на адресу будь-яких отримувачів, про це інформує «Магістраль».

Україна не вперше вводить заборону на в’їзд порожніх вагонів іноземної приписки. Від осені 2019 р. подібна конвенція діє на піввагонів. Відтепер список типів вантажних вагонів іноземних власників розширено на інші основні типи рухомого складу, зокрема зерновози, цементовози і криті вагони.

У Департаменті комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» пояснюють введення заборони перенасиченням парку вантажних вагонів, концвенція є засобом боротьби з профіцитом рухомого парку в Україні. При цьому навантажені вагони інших держав можуть без обмежень заходити в Україну, а також вивозити вантажі вітчизняних виробників. Для експортних відправлень можна залучати порожні вагони українських власників, зокрема і приналежності АТ «Укрзалізниця».

Фото Віталій Аньков / РІА Новости

Планується, що конвенція діятиме, доки обсяги перевезень в Україні не підуть вгору і не знадобиться додатковий порожній рухомий склад з інших держав.

Головним постачальником рухомого складу для здійснення перевезень на просторі з шириною колії 1520 мм є Російська Федерація, в якій також спостерігається профіцит парку.

До речі, заходи із заборони на завезення порожніх вагонів з інших держав застосовувалися в Казахстані. Відповідне рішення Казахстанської залізниці набрало чинності 5 січня 2020 р.

Позначки: ,