25 листопада 2022 р. в Монголії відкрили рух залізниці Зуунбаян — Хангі, яка створює новий маршрут для експорту мідного концентрату і коксівного вугілля в промислові центри Китаю, зокрема в Баотоу в автономному районі Внутрішньої Монголії.

 

 

Довжина дороги становить 226,9 км, ширина колії 1520 мм.

Дорога була здана в експлуатацію в рамках «Нової політики відновлення», реалізованої урядом Монголії.

Залізничної інфраструктури Зуунбаян-Хангі ведеться від станції  Зуунбаян АО УБЖД до контрольно-пропускного пункту Хангі.

Перехід «Хангі» (з китайської сторони КПП «Мандал») був відкритий в 2002 році як сезонний, а в 2015 році був переведений в статус постійного. Через нього ведеться, в основному, експорт в КНР вугля і залізничної руди.

У будівництві залізниці було задіяно 120 компаній, понад 600 інженерів і понад 3000 робочих, створено понад 1300 постійних робочих місць. Ця споруда є першим залізничним вузлом з трьохстороннім рухом у Монголії, який відгалужується від залізничної дороги Зуунбаян.

 

 

З відкриттям залізниці пропускна здатність імпортних та експортних вантажів збільшується на 20 млн. тонн, загальний обсяг залізничних перевезень – на 65 відсотків, а відстань до зовнішнього ринку скоротилася на 242 км, що економить транспортні витрати і час.

Мідний концентрат місця народження «Оюу Толгой», коксівне вугілля «Таван Толгой» та інші експортні товари, будуть транспортуватися по новому залізничному шляху на основі вільної ринкової конкуренції, що збільшить вартість близько 10 родовищ корисних копалин, розташованих у регіоні Гобі, та з’явиться можливість експортувати продукцію з доданою вартістю.

 

 

Не маючи виходу до моря, Монголія використовує 42 сухопутних прикордонних пункти, однак за станом на березень цього року тільки три з них були пов’язані залізничними дорогами. Завершення цього проекту забезпечує другий новий залізничний перехід на а півдні країни, і ціль “Нова політика відновлення” складається в тому, щоб забезпечити послідовне з’єднання всіх прикордонних пунктів залізничними та автомобільними дорогами.

Реалізація проекту повинна призвести до 30-відсоткового збільшення обсягу експортних вантажних перевезень Монголії, при цьому річний обсяг вантажних перевезень повинен бути приблизно вдвоє порівняно з нинішнім рівнем у 10,4 млн. тонн до 2025 року, що значно збільшить доходи державного бюджету та зайнятість місцевого населення.

 

План (схема) трассы нового железнодорожного участка Зуунбаян – Ханги

 

Про це повідомляє REUA з посиланням на Національне інформаційне агентство Монголії «MONTSAME»

 

Позначки: , , ,