Верховна Рада України 2 жовтня ухвалила у другому читанні законопроект № 1054−1, яким визнано таким, що втратив чинність Закон України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».  Зокрема, скасовано заборону на приватизацію понад 60 майнових комплексів підприємств залізничного транспорту разом з інфраструктурою, які в результаті реорганізації, що завершилася у 2017 році, увійшли до складу Акціонерного товариства «Укрзалізниця». Як зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов, дія цього закону усуває перепони для залучення приватного капіталу в розвиток галузі.

«Це не аукціон, де будуть вигукувати щось на кшталт: Укрзалізниця продається. Хто дасть більше? Це означає, що ми матимемо змогу залучати кошти, необхідні для імплементації стратегії розвитку від найбільших світових інвесторів. За базовим сценарієм на найближчі 5 років нам потрібно щонайменше 150 мрлд грн. Витрачати їх є куди», – зауважив у фейсбук голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Перспективними напрямами залучення інвестицій, за його словами, є рухомий вантажний склад, розвиток пасажирських вокзалів, розвиток припортової залізничної інфраструктури, побудова логістичних терміналів на кордоні з ЄС.

В якості інструментів залучення інвестицій компанія розглядає концесії та вихід на IPO.

«IPO – це наша стратегічна мета на найближчі кілька років. Це найбільш оптимальний інструмент для залучення великих обсягів інвестицій, який не створює боргового навантаження для компанії. Плюс до цього – покращення стандартів корпоративного управління в компанії», – розповів Євген Кравцов.

Як показує світовий досвід, у процесі підготовки до IPO компанія наближує стандарти якості, технологічні процеси, корпоративне управління, управління дохідністю й ліквідністю та інші показники до найкращих світових практик. Це саме те, чого зараз найбільше потребує Укрзалізниця і що передбачає стратегія розвитку компанії на найближчі 5 років.

Про наміри залучати приватні інвестиції у розвиток Укрзалізниці повідомив і міністр інфраструктури Владислав Криклій. Часткова приватизація Укрзалізниці та низки інших стратегічно важливих компаній стане можливою після набуття чинності нового закону, який Верховна Рада ухвалила 2 жовтня.

«З переліку об’єктів виключили Укрпошту та Укрзалізницю. Це не означає, що їх продадуть з молотка, але це переконливий сигнал, що державний бюджет зможе поповнитись грошима, а інвестори матимуть змогу модернізувати підприємства», — зауважив Владислав Криклій.

За словами міністра, держава залишить у своїй власності щонайменше 50%+ 1 акцію цих компаній, а прихід інших інвесторів дозволить залучити інвестиції у розвиток Укрзалізниці та Укрпошти. Крім цього, інвестори покращать управління державними компаніями.