«Найближчим часом ми запланували проведення двох аукціонів з продажу послуг на використання вагонів Укрзалізниці. Перший — на 27 грудня, другий — на початок січня. На кожному з них ми виставляємо по 90 вагонів: 45 хопер-зерновозів і 45 піввагонів, — каже директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев. — Лоти зручні — по п’ять та 10 одиниць рухомого складу. Серед плюсів — гарантована доставка вагонів у визначений термін. Так, переможці першого аукціону отримають їх з 14 до 18 січня. Також Укрзалізниця нестиме матеріальну відповідальність за невиконання доставки порожнього вагона у визначений термін. До речі, вантажовідправника це теж стосується».

В Укрзалізниці наголошують, що наразі немає обмежень географії доставки, звісно, крім станцій, закритих для вантажних операцій. Крім того, якщо буде попит, то в подальшому зросте кількість рухомого складу, який вантажовласник зможе взяти в оренду в системі державних закупівель ProZorro. Згодом, коли процес буде налагоджено та відпрацьовано, планується повний перехід продажу послуги з використання вагонів через онлайн-аукціони. Вагомий плюс, на думку Андрія Рязанцева, — гарантована відсутність «додаткових» платежів, які беруть посередники.

Покупайте билеты на сайте Мы официальные партнеры Укрзализныци!

Укрзалізниця розпочала продаж послуг із використання власних вантажних вагонів через систему ProZorro. Пілотний проект стартував 19 грудня і триватиме до 1 травня 2019 р. Передбачається, що в цей період компанія виставлятиме на торговельних інтернет-майданчиках до 5 % своїх зерновозів та піввагонів.

Під час проведення першого аукціону, запланованого на 27 грудня, Укрзалізниця виставила 14 лотів по 5—10 вагонів. Заявки від потенційних учасників почали прийматися через систему «ProZorro.Продажі» 19 грудня.

Тож завдяки проведенню аукціонів з продажу послуг Укрзалізниця не тільки зможе отримати ринкову ціну на свої вагони, а й позбутися корупційної складової в їх розподілі. Початкова ставка продажу хопер-зерновоза становить 1 тис. 55 грн,
піввагона — 819 грн. Обидві ціни вказані без урахування ПДВ. Розмір мінімального кроку підвищення ставки — 1 %.

«Кожен учасник аукціону повинен розуміти, що якщо він виграв лот на п’ять вагонів, то йому за один день треба навантажити одразу таку кількість рухомого складу. Якщо на десять, то десять, а не, приміром, п’ять сьогодні і п’ять завтра. Це разова добова подача вагонів, — підкреслив директор операційний АТ «Укрзалізниця» Вячеслав Єрьомін. — Тобто один лот — одна заявка, а при невиконанні умов будуть застосовані штрафні санкції».

Перед тим, як запустити пілотний проект із проведення аукціонів із продажу послуг на використання вагонів, Укрзалізниця провела низку обговорень на базі професійних асоціацій — Американської торговельної палати та Європейської Бізнес Асоціації. «Учасники асоціації просять збільшити розмір лотів. Але наразі однією з умов аукціонів є те, що обсяг продажів не перевищуватиме 5 % добового відвантаження. Як тільки ми побачимо, що механізм працює добре, то цю планку буде переглянуто», — розповів директор Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Андрій Мірошніков.

Детально з умовами проведення аукціонів можна ознайомитися на сайті філії «Центр транспортної логістики» Укрзалізниці, перейшовши на вкладку «ProZorro.Продажі». Там повністю прописані всі вимоги для участі в електронних торгах, розписано, які кроки необхідно зробити. Відтак кожен вантажовласник може побачити, за яким алгоритмом слід діяти, аби замовити послуги.

 

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» прокоментував цю подію так:

«Святий Миколай і нам приніс подаруночок! Перші лоти на послуги із використання вагонів, що належать Укрзалізниці, вже в «ProZorro.Продажі»!

Навіщо це потрібно?

Вагони — обмежений ресурс. Зараз за них дають хабарі, аби «дістати». Ми ж хочемо забезпечити вантажовідправникам повну прозорість процесу.

Як проходитиме аукціон?

Стартова ціна лота — це сума оренди одного вагона на добу. Кількість діб оренди уточняється після аукціону, як і місце навантаження та місце вивантаження. До торгів допускаються всі вантажовідправники, які підписали договір із Укрзалізницею.

Що далі?

Використання вагонів — це складний «товар». Звісно, ми набиватимемо ґулі, але, впевнений, усе точно вийде! Попередній план — виставляти 5—10 % парку вагонів, які будуть бенчмарком для більш довгострокових угод. Якщо все піде добре, частка рухомого складу зростатиме!

Вітаємо Євгена Кравцова, Андрія Рязанцева, Шевкі Аджунера та Даніеля Білака! Це крута ініціатива як з точки зору ефективності, так і боротьби із корупцією!»