Наглядова рада “Укрзалізниці” зірвала отримання держкомпанією кредиту ЄБРР на закупівлю нових вагонів, при цьому держава зобов’язана сплатити банку 85 млн грн комісії за невикористання кредиту. Про це заявив екс-директор з розвитку бізнесу АТ “Укрзалізниця” Андрій Рязанцев, повідомляє БізнесЦензор. На сайті ЄБРР зазначається, що угоду скасовано.

За його словами, ситуація з використанням кредиту від ЄБРР для “Укрзалізниці” на будівництво і оновлення вагонного парку розтяглася на три роки, але в кінцевому підсумку наглядова рада компанії ухвалила рішення не продовжувати дію договору з банком.

“Чомусь, після призначення виконуючим обов’язки голови правління Івана Юрика, наглядова рада голосує за те, щоб ми не пролонгували цей договір (кредитний договір між УЗ і ЄБРР на закупівлю нових вагонів – ред.). Це було в квітні 2020 року. А непродовження, тобто, непролонгація даного договору скасовує обов’язок Європейського банку реконструкції і розвитку виділяти кошти УЗ на придбання вагонів”, – розповів Рязанцев.

Він також зазначив, що в результаті УЗ не отримало коштів на оновлення вагонного парку, і при цьому ще змушена заплатити ЄБРР 85 млн грн комісії за невикористання коштів кредиту.

“Тобто, ми відмовляємося, при цьому за три роки заплативши їм комісію за користування невибраний залишком кредитних коштів. Ця сума становить ні багато, ні мало – 85 мільйонів гривень”, – сказав Рязанцев.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Укрзалізниця підписала з ЄБРР довгострокову кредитну угоду з метою залучення $ 150 млн для придбання залізничного рухомого складу – близько 6500 нових напіввагонів загального призначення.

Укрзалізниця створила оператора парку вантажних вагонів – дочірнє ТОВ “УЗ Карго Вагон” (UZ Cargo Wagon LLC). Компанії мали передати вагони, придбані за кошти ЄБРР, що дозволило б встановлювати реальні ринкові тарифи на вантажоперевезення.

Ще рік тому Укрзалізниця планувала розпочати закупівлю 4 500 вантажних піввагонів загального призначення (з люками) у три етапи: у 2019 році на першому етапі – 1000 вагонів (4 лоти), у 2020 році на другому етапі 1500 вагонів (5 лотів) та на третьому етапі 2000 вагонів (6 лотів).

А вже у квітні 2020 року з’явилось повідомлення, що через пандемію коронавірусу відтерміновується початок реалізації низки інвестиційних проєктів Укрзалізниці за кошти міжнародних фінансових установ.