31 жовтня 2018 року КМУ прийняв рішення про зміну типу акціонерного товариства Укрзалізниці з публічного на приватне, перейменування його в акціонерне товариство «Українська залізниця» та про викладення статуту Укрзалізниці в новій редакції. Це викликано необхідністю привести статут Укрзалізниці у відповідність до змін у законодавстві, що регулює діяльність акціонерних товариств. Пише info.uz.ua

Найменування компанії при цьому змінюється на акціонерне товариство «Українська залізниця». Тип акціонерного товариства як «приватне» жодним чином не змінює форму державної власності Укрзалізниці – нині немає правових підстав для приватизації компанії.

«Зі зміною правового статусу Укрзалізниці з публічного на приватне акціонерне товариство 100% акцій, як і раніше, належать державі і заборонені для відчуження. Ми мали ситуацію, коли формально акціонерне товариство мало ознаки приватного, а значилося в державному реєстрі як публічне. Тепер цю невідповідність усунуто», – повідомив в.о. голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов.

У 2018 році почали діяти нові підходи до розмежування публічних і приватних акціонерних товариств та регулювання їх правового статусу, з’явився чіткий критерій віднесення акціонерного товариства до категорії публічного, який наблизив поняття публічного АТ до стандартів розвинутих ринків.

За словами керівника Укрзалізниці, зі зміною типу акціонерного товариства Укрзалізниця зможе користуватися більш спрощеним підходом до регулювання, яке відповідає дійсному типу акціонерного товариства. «Така узгодженість збільшить довіру інвесторів та дозволить вибудувати чітке корпоративне управління компанією», – зазначив Євген Кравцов.

Публічним акціонерним товариством після змін у законодавстві є акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі в частині включення до біржового реєстру.

Укрзалізниця з часу існування в організаційно-правовій формі акціонерного товариства не здійснювала публічної пропозиції акцій, і її акції не перебували й не перебувають у лістингу.

 

Довідка

У 2018 році до Закону України «Про акціонерні товариства» були внесені істотні зміни в частині визначення особливостей правового статусу публічних та приватних акціонерних товариств. Внесення таких змін було передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів» № 2210-VIII від 16.11.2017.

Згідно з новим п. 15-2 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про акціонерні товариства» публічне акціонерне товариство – це акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі в частині включення до біржового реєстру.

Згідно з новою редакцією ст. 34 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» публічна пропозиція цінних паперів – це пропозиція (оферта), звернена до невизначеного кола осіб, про придбання цінних паперів за ціною та на умовах, визначених такою пропозицією, що здійснюється з урахуванням вимог, встановлених Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок».

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону № 2210-VIII статути та внутрішні положення підлягають приведенню у відповідність із цим Законом для публічних акціонерних товариств та банків до 1 січня 2019 року.