Через пандемію коронавірусу відтерміновується початок реалізації інвестиційних проєктів Укрзалізниці за кошти міжнародних фінансових установ, повідомив  директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики АТ «Укрзалізниця» Антон Саболевський у інтерв’ю виданню Медіацентр «Магістраль».

«Укрзалізниця із партнерами відкладають реалізацію проєктів на час пандемії», — заявив він.

На один місяць подовжено термін подання документів щодо тендера з пошуку підрядника на виконання першої фази проєкту «Електрифікація залізничного напрямку Долинська—Миколаїв—Колосівка». Цей тендер було оголошено наприкінці січня поточного року. Термін подання заявок був до 30 березня. Отже, тепер він подовжений до 30 квітня. Реалізація проєкту електрифікації намічена здебільшого за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Ці міжнародні фінансові установи разом мають виділити 300 млн євро.

 

Крім того, відкладений на місяць запуск процедури відбору магістральних електровозів. Цей конкурс щодо придбання 205 нових локомотивів Укрзалізниця планувала оголосити в середині березня.

Затримка реалізації інвестпрограм може збільшитися з огляду на поточну ситуацію із захворюваністю на COVID-19 в Україні та світі.

Директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики АТ «Укрзалізниця» також не підтвердив інформацію щодо виділення додаткових коштів залізничній компанії від міжнародних установ у зв’язку з її фінансовими втратами через епідемію. За словами Антона Саболевського, нещодавно оголошене ЄБРР додаткове фінансування до 1 млрд євро компаніям, які відчувають труднощі, стосується безпосередньо заходів із боротьби з коронавірусом. За ці кошти банк пропонує  закупати відповідне медичне обладнання.