«Укрзалізниця» перенесла на місяць підвищення тарифів – з лютого на березень 2019 року, оскільки проект ще й досі знаходиться на розгляді в Міністерстві інфраструктури України. Про це повідомив директор з економіки та фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев під час презентації дослідження Ukrainian Institute for the Future  «Чи є майбутнє в залізничного транспорту?» Фінплан УЗ на 2019 рік передбачає підвищення тарифів у чотири етапи: з 01 лютого – на 16,6% (індексація за результатами 2018 року), з 01 квітня – на 2,5%, з 01 липня – на 2,5%, 01 жовтня – ще на 2,5%. Тобто у середньому за рік тарифи на переведення зростуть майже на 20%, порівняно з показником 2018 року. Фінансовий план «Укрзалізниці» на 2019 рік передбачає індексацію тарифів на вантажні перевезення відповідно до індексу цін виробників. «Ми хотіли впровадити прогресивну систему, щоб нам не довелося вибирати щороку зміну тарифу. Державні і приватні представники галузі могли б регулювати їх самостійно», – пояснив Рязанцев.
Проте «Укрзалізниця» вже сьогодні має дієвий механізм для збільшення своїх надходжень – від грудня минулого року вагони УЗ можна отримати у користування через платформу аукціонів «ProZorro.Продажі».
«Сьогодні ми почали продавати на відкритих аукціонах вагони. Зерновоз замість 1 тис. грн, ціна яку ми розрахували як стартову, продали за 4 тис. грн – це реальна ринкова ціна. Сьогодні ми плануємо продавати на відкритих торгах ті самі обсяги перевезень, і повірте мені, ціни будуть зовсім інші. І таким чином ми приберемо більшість дірок (ред. – крізь які тікають кошти)», пояснив Андрій Рязанцев, директор з економіки та фінансів АТ «Укрзалізниця».Позначки: , , ,