АТ «Укрзалізниця» підписало з компаніями Deutsche Bahn AG та DB Engineering & Consulting GmbH Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного співробітництва.

Як повідомляє Урядовий портал, мета співробітництва – розробити концепцію для надання Укрзалізниці необхідної управлінської та технічної допомоги у сфері вантажних, пасажирських перевезень, інфраструктури, надання послуг і технічного обслуговування.

У меморандумі наголошується, що він не містить остаточних умов і всіх питань, щодо яких між компаніями має бути досягнуто згоди.

Водночас, згідно з документом, жодна зі сторін не несе відповідальності за будь-які прямі, опосередковані або наслідкові збитки (втрату прибутку, неможливість використання або втрату бізнес-можливостей).

Меморандум укладено терміном на три роки. Орієнтовний термін стратегічної співпраці – до десяти років.

Конкретні межі та подальші умови буде узгоджено сторонами в рамках окремої Угоди про стратегічне партнерство. Ця Угода визначатиме план поступової трансформації української залізниці протягом кількох наступних років і включатиме такі послуги, як аналіз та реорганізація різних напрямків бізнесу та оптимізація операцій та управління.

ТЕКСТ МЕМОРАНДУМУ

На початковому етапі сторони вивчать стан компанії та складуть Дорожню карту змін. На етапі реалізації проекту будуть призначені керівники, відповідальні за впровадження стратегічної дорожньої карти. Він триватиме не пізніше ніж до 31 грудня 2020 року. Після етапу реалізації, з 1 січня  2021 року, слідує управлінський етап, під час якого компанія DB E&C надаватиме Укрзалізниці підтримку у сфері управління згідно з Ключовими показниками ефективності.

Меморандум підписано в присутності прем’єр-міністра України Олексія Гончарука і посла ФРН в Україні Анки Фельдгузен меморандум з боку УЗ підписали тимчасово виконуючий обов’язки глави компанії Желько Марчек і член правління АТ УЗ Ремігіуш Пашкевич. З боку Deutsche Bahn підписантами виступили член правління компанії Рональд Пофалла і голова DB Engineering & Consulting Ніко Варбанов.

Перед підписанням документа голова українського уряду зазначив, що на першому етапі співпраця української та німецької залізничних компаній буде мати консультативний характер.

“Ми продовжуємо діалог з вами про можливе стратегічне співробітництво між УЗ і Deutsche Bahn. Ми сподіваємося, що ваш досвід і ваші фахівці допоможуть нам якомога швидше реформувати залізницю. На першому етапі мова йде про співпрацю більше консультаційного характеру. Але сподіваємося, що зі часом зможемо перейти до глибших форм співпраці “, – заявив Олексій Гончарук.

У свою чергу Рональд Пофалла додав:

“У рамках нашої співпраці мова буде йти, в першу чергу, про консалтинг. Саме компанія DB Engineering & Consulting займається цим в структурі DB. Упевнений, що ця співпраця буде успішним і відкриє перспективи і для вас, і для нас”.

Нагадаємо, що 22 січня було підписано меморандум між Deutsche Bahn і Міністерством інфраструктури України. Згідно з текстом меморандуму, сторони будуть вивчати можливості створення стратегічного партнерства між “Укрзалізницею” і DB.