Укрзалізниця планує цьогоріч отримати прибуток у 3,6 млрд грн, – сьогодні уряд затвердив фінплан компанії на 2021 рік.

Кабінет Міністрів України затвердив консолідований фінансовий план АТ «Укрзалізниця» на 2021 рік.

Передбачається, що у 2021 році Укрзалізниця стане знову прибутковою та отримає позитивний фінансовий результат на рівні 3,6 млрд грн. Здебільшого за рахунок реалізації металобрухту – 1,5 млрд грн, від відчуження непрофільних активів – 1,9 млрд грн та від списання необоротних активів – 1 млрд грн. Тоді як головна стаття прибутку компанії “вантажні перевезення” зазнає не суттєвих змін – обсяги перевезень вантажів хочуть збільшити на 1,7% до 306,4 млн тонн.

Стосовно видатків, то фінансовий план передбачає значні інвестиції в оновлення рухомого складу та інфраструктури – 27 млрд грн.

«Незважаючи на кризу, яка викликана COVID-19, на цей рік заплановані значні інвестиції у розвиток компанії. Після затвердження фінплану маємо надолужити втрачене по капітальним інвестиціям. Серед основних проєктів: початок великої електрифікації залізниць – це ділянки Долинська – Миколаїв та Ізов – Держкордон, закупівля великої партії пасажирських вагонів за кошти виділені з Держбюджету, модернізація локомотивів та ремонт вантажних вагонів», – зазначив в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Іван Юрик.

Зокрема, планується спрямувати капітальні інвестиції на оновлення залізничного рухомого складу:

  • придбає близько 80 пасажирських вагонів,
  • капітально відремонтує близько 23,5 тис. вантажних вагонів, 451 пасажирський вагон, 2 швидкісні електропоїзди Škoda, 318 локомотивів, 76 секцій моторвагонного рухомого складу, 6 дизель-поїздів та 3 рейкові автобуси.

До Державного та місцевих бюджетів компанія планує перерахувати 24,7 млрд грн податків та зборів.

Позначки: ,