Завдяки ремонту тягового рухомого складу у 2018 році “Укрзалізниця” змогла нині вийти на бездефіцитний рівень забезпечення локомотивами, – про це заявив директор з інженерно-технічного забезпечення “Укрзалізниці” Григорій Бойко на конференції в Федерації роботодавців України, інформує Delo.ua.

“Ті зусилля, які докладалися для ремонту тягового рухомого складу, дали свій ефект. Сьогодні дефіциту тягового рухомого складу у нас немає. Але ми розуміємо, що обсяги перевезень будуть рости”, – повідомив Бойко.

Він зазначив, що “Укрзалізниця” у фінансовому плані передбачила приріст перевезення вантажів в 2-2,5% щороку. За його словами, зростання вантажоперевезень стимулює УЗ нарощувати тяговий рухомий склад.

“На сьогоднішній день розглянута стратегія розвитку нашого акціонерного товариства на 2019-2023 рр., де визначені всі бізнес-вертикалі. Також ми сформували проект фінансового плану, і ми розуміємо, скільки коштів на тяговий рухомий склад будемо виділяти для його ремонту і модернізації. З цією метою проводилася нарада з великими виробниками України. Питання стояло про організацію ремонту лінійного обладнання колісних пар, тягових двигунів, допоміжних електричних машин на 2019 рік, сервісне та післягарантійне обслуговування “, – розповів Бойко.

Таким чином “Укрзалізниця” у 2019 рік передбачає витрати близько 1 млрд грн на закупівлю запасних частин для тягового рухомого складу. “Це запасні частини, устаткування механізмів. Це те, що повинні зробити наші вітчизняні виробники”, – розповів директор з інженерно-технічного забезпечення УЗ.

Крім того, планується виділити понад 100 млн грн на ремонт обладнання для тягового рухомого складу.

“Більш того, ми передбачаємо великий обсяг робіт, пов’язаний з технічним переозброєнням наших основних локомотиво-ремонтних заводів – Запорізький електровозоремонтний завод, Дніпропетровський і Львівський тепловозоремонтний завод. З таким розрахунком, щоб збільшити ремонт тягового рухомого складу. Наша стратегія до 2025 року полягає в тому, що ми будемо переоснащувати тяговий рухомий склад, продовжувати купувати нові тепловози і купувати нові електровози, в тому числі змінного струму”, – зазначив Бойко.

При цьому в УЗ стратегічно дивляться на те, щоб проводити збірку електровозів в Україні з локалізацією близько 45-50%. Однак, за словами чиновника, стримує своєчасні та якісні ремонти тягового складу є те, що локомотиви, які експлуатує УЗ, були створені на пострадянському просторі і для них необхідно закуповувати деталі в РФ.

“Велика частина продукції, в якій ми потребуємо, – російського виробництва. Є певна динаміка по зменшенню кількості закупівель імпортного виробництва: в 2018 році вона знизилася на 12 млн грн. Але це не той обсяг, на який ми розраховуємо”, – констатував Бойко.

Позначки: , , , , ,