АТ «Укрзалізниця» скорочує частку імпортних комплектуючих, що закуповуються для ремонту рухомого складу, переорієнтовуючись на продукцію вітчизняного виробництва, повідомляє info.uz.ua.

Заміщення імпортних запчастин для рухомого складу продукцією українських виробників дає можливість державній компанії заощадити кошти та підвищити рівень надійності поставок. Все більш вагомим фактором щодо заміни продукції російського походження нині є державна безпека.

Основна маса локомотивів, що експлуатуються на Українській залізниці, виготовлена за часів, коли існувала кооперація між підприємствами з різних республік Радянського Союзу, отже, в них багато комплектуючих, зокрема, виробництва Росії.

Нині, за даними Департаменту розвитку і технічної політики Укрзалізниці, найбільше з-за кордону закуповується запчастин: для тепловозів 2ТЕ116, 2М62, 2ТЕ10 (орієнтовна сума закупівель станом на кінець листопада — 27 млн грн), для електропоїздів ЕР (12,7 млн грн) та дизель-поїздів Д1 (10,4 млн грн).

З метою альтернативного виготовлення українськими виробниками в рамках імпортозаміщення деталей, які виготовляються на території Російської Федерації, АТ “Укрзалізниця” поширила на сайті компанії перелік необхідної продукції для своїх структурних підрозділів. До освоєння українським підприємствам пропонується понад 200 позицій конче необхідної залізничної продукції. Здебільшого для локомотивного господарства, проте існують відповідні запити і у вагонному та колійному господарствах, пасажирських перевезеннях, секторі енергопостачання, СЦБ тощо.

Основною проблемою імпортозаміщення є невеликий обсяг закупівель, що не дозволяє виробникам компенсувати витрати з налагодження випуску нової продукції та вийти на прибутковий рівень виробництва.

Виготовлено в Україні

Попри означені проблеми, частка імпортних комплектуючих для електровозів серії ЧС зменшується. За рахунок цього Укрзалізниця поточного року знизила витрати на понад 12 млн грн. Йдеться, зокрема, про повідець та хрестовину карданної передачі для локомотивів ЧС4.

Серед вдалих прикладів імпортозаміщення можна також відзначити деякі запасні частини для пасажирських вагонів. Виготовлення гідравлічних гасників коливань типу ГКГ-ЦП-190 впроваджено на ТОВ «НПП «ПРОК» (м. Дніпро), продукція цієї компанії перевершує російський аналог збільшеним міжремонтним пробігом (до 1 млн км). За кілька років вироблено вже майже 4 тис. вітчизняних гасників коливань.

Виробництво композиційних колодок 2ТР-155 із чавунними вставками налагоджено ТОВ «БЦЗ «Трібо» (м. Біла Церква).

Дахові кліматичні системи, які встановлюються на пасажирські вагони замість німецьких МАБ-ІІ робить ПАТ «Завод «Екватор» (м. Миколаїв).

Для забезпечення більш плідної співпраці в цьому напрямі АТ «Укрзалізниця» розпочало створення Асоціації виробників та споживачів продукції залізничного транспорту.