Інвестувати в основні фонди та розвивати державну залізничну компанію не дає саме держава, про це пише на своїй сторінці новий тимчасовий очільник АТ “Укрзалізниця” Іван Юрик. Він звертає увагу на те, що податкове навантаження на Укрзалізницю зростає із року в рік, тоді як державні інвестиції у залізницю відсутні.

У 2020 році майже чверть від загальних доходів Укралізниця мусить перерахувати до держскарбниці у вигляді податків та зборів.

Частина з яких – абсолютно абсурдна. Україна — практично єдина країна в світі, яка не використовує державні бюджетні кошти для інвестицій у залізницю. Разом з тим податкове навантаження на компанію зростає з року в рік. Так в 2019 році ми вимушені сплатити близько 4 млрд грн податку на землю, якого позбавлені майже всі державні залізниці світу, оскільки залізничне полотно це державна власність. Ще 1,5 млрд грн акцизу на пальне, що йде повністю в дорожний фонд на автомобільні (не залізні) дороги. Плюс щорічні відрахування на дивіденди в державний бюджет, – пише І. Юрик.

На думку Юрика, джерелом інвестицій у основні фонди УЗ могли б стати власні кошти компанії, вивільненні від сплати земельного податку під об’єктами залізничного транспорту, що є державною власністю. Інші варіанти – повернення частини акцизу, що компанія сплачує в ціні на паливо, або зменшення % дивідендів, що сплачує компанія.

Позначки: , , ,