Закарпатська обласна рада домовилась з Укрзалізницею і Боржавську вузькоколійку не демонтуватимуть: її хочуть передати на баланс територіальної громади для використання як туристичної принади

Домовились: Боржавську вузькоколійку розбирати не будуть

Інформація про те,  що “Укрзалізниця” має намір на виконання розпорядження Кабміну розібрати Боржавську вузькоколійку на ділянці Іршава-Приборжавське, з’явилась наприкінці червня. Проте вже за кілька днів Укрзалізниця змінила свою позицію, повідомляє REUA.

Голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров заявив, що за результатами переговорів з керівництвом УЗ вузькоколійку не демонтуватимуть: “Дане питання зняте із порядку денного”.

Очільник ЗОР повідомив, що наразі йдуть переговори про передачу колії на баланс області, а згодом – територіальних громад:

“Наша мета – пасажирсько-туристична експлуатація Боржавської вузькоколійки від Берегова до Кушниці”.

Раніше Mukachevo.net  писало, що “Укрзалізниця” планує розібрати ділянку Іршава-Приборжавське легендарної Боржавської вузькоколійки. Білківська сільська рада опублікувала лист від 24.06.2021 за підписом начальника ВП “Хустської дистанції колії” Гафинець М.С. щодо планів демонтажу частини дільниці з 1 липня.

В листі Хустська дистанція колії посилається на розпорядження Кабміну № 613-р від 9 червня 2021 р, в якій зазначається, що дану ділянку колії уряд списав.


Боржавська вузькоколійна залізниця введена в експлуатацію 23 грудня 1908 року, в народі її кличуть Анця Кушницька. Ширина колії вузькоколійки лише 750 мм. Довжина – 123 кілометри. Потяг рухається зі швидкістю 15 км на годину.

Але особливість мандрівки Боржавською вузькоколійкою – це перш за все неймовірні краєвиди.

Минулої осені швейцарська кінокомпанія «Прайм Сторі Пікчерс» розпочала зйомки документального фільму про унікальні вузькоколійки, в історію яких потрапить й Боржавська “Анця Кушницька”.

Позначки: , , , ,