Кабмін закрив проєкт «Повітряний експрес»

Кабінет міністрів України забезпечив фінансування державного підприємства «Нацпроєкт «Повітряний експрес» для припинення реалізації проєкту «Організація залізничного пасажирського сполучання м. Київ – аеропорт «Бориспіль». Відповідну постанову міністри підтримали на засіданні 16 лютого, повідомляє Mintrans.

У пояснювальній записці зазначається, таким чином мінімізуються збитки України, пов’язані з припиненням дії кредитного та комерційного договорів, укладених між «Нацпроєкт «Повітряний експрес» та китайською стороною (корпорацією China National Complete Engineering Corporation та Експортно-імпортним банком Китаю).

Підприємство «Нацпроєкт «Повітряний експрес» не є платоспроможним. А вести перемовини щодо договорів, можуть лише їх підписанти. З огляду на це уряд вирішив профінансувати «Нацпроєкт «Повітряний експрес» для того, щоб підприємство могло припинити дію договорів за згаданим проєктом, погасити борги по зарплатах, сплатити платежі до держбюджету, щоб воно мало кошти на участь у судових спорах.

Зокрема, «Нацпроєкт «Повітряний експрес» має заборгованість по зарплатах – 831 000 грн, зі сплати податку на доходи фізосіб – 341 000 грн, з військового збору – 28 500 грн, з ЄСВ – 222 000 грн.

Частину отриманих завдяки реалізації проєкту акта коштів (понад 5,3 млн грн) передбачено витратити на поточну діяльність підприємства. Зокрема, понад 1,2 млн грн – на розірвання договорів, в тому числі на участь у міжнародних судах для повернення китайською стороною коштів та погашення заборгованості перед держбюджетом, а також мінімізації збитків держави від припинення договорів та погашення богів по зарплатах та бюджетних платежах підприємства.

Очікується, що в результаті поновлення перемовин та розірвання договорів  українській стороні повернуть близько $73,7 млн.

ДОВІДКА

Проєкт «Повітряний експрес» передбачав створення швидкісного пасажирського сполучення між станцією «Київ-Пасажирський» та міжнародним аеропортом «Бориспіль». Китай виділив Україні кредит на проєкт у $372 млн. Станом на 2017 рік обслуговування кредиту за проєктом обходилось Україні у $2 млн на місяць, адже на момент укладення договору у 2011 році Україна брала кредит під 6,5% річних.

15 листопада 2017 року на третьому засіданні українсько-китайської підкомісії з торговельно-економічного співробітництва Комісії зі співробітництва між урядом України та Урядом КНР, сторони ухвалили рішення про припинення дії договорів щодо проєкту.

Позначки: , ,