Міністри транспорту з п’ятнадцяти різних держав-членів ЄС 31 березня підписали та прийняли Спільний документ про позицію. Спільний документ закликає Комісію ЄС розпочати ініціативу щодо підтримки залізничних вантажних перевезень та сприяння змінам видів транспорту відповідно до цілей Європейського зеленого курсу. Міжнародний союз автомобільно-залізничних комбінованих перевезень (UIRR) привітав динамічну ініціативу. Однак він підкреслив важливість не виключати операторів комбінованого транспорту (CT) з будь-яких заходів підтримки. Про це пише Railfreight.

Нещодавно прийнятий позиційний документ був підписаний міністрами транспорту таких країн, як Австрія, Бельгія, Нідерланди, Італія, Греція, Франція, Литва, Естонія, Латвія, Люксембург, Чехія та Ірландія, серед інших. Їх основною метою є закликати Комісію провести дослідження щодо оптимальних схем підтримки операторів залізничних вантажних перевезень з метою стимулювання розвитку сектору та посилення багатообговорюваних змін у способі.

Зазначені дії

Загалом міністерська ініціатива ЄС визначає три конкретні та нагальні цілі, які Комісія повинна вирішити якомога швидше. По-перше, Комісія повинна вивчити, як залізничний фрахт може швидко перейти до більш інноваційних та конкурентоспроможних концепцій, таких як цифрове автоматичне зчеплення (ЦАП). За словами міністрів 15 держав-членів, це буде найефективнішим способом досягнення успіху у переході від дороги до залізниці.

По-друге, ці концепції інновацій та оцифрування повинні бути зосереджені не лише на операторах, а й на інфраструктурі. Модернізація повинна відбуватися одночасно; інакше результати не будуть задовільними та відповідають цілям ЄС. По-третє, європейські правила щодо схем фінансової підтримки держав-членів залізничного вантажного транспорту повинні стати простішими та ефективнішими. Те саме стосується процесів затвердження Комісією ЄС, які повинні стати менш трудомісткими.

А як щодо інтермодальних та комбінованих перевезень?

Незважаючи на те, що UIRR привітала ініціативу міністрів вимагати більш чіткого зосередження уваги на залізничних вантажних перевезеннях Комісією ЄС, вона також підкреслила небезпеку виключення інтермодальних та комбінованих перевезень з цих цілей. За даними UIRR, інтермодальні залізничні перевезення дорівнюють половині загального залізничного фрахту в Європі. Отже, пропоноване дослідження також повинно розширюватись у цьому секторі.

Для цього UIRR запропонував деякі додаткові заходи та шляхи підходу до вирішення цього питання: організація значних інвестицій у залізничну інфраструктуру та сприяння тим, що вже проводяться, є вирішальним. Більше того, також важливим є визначення переважних залізничних ліній для вантажних перевезень у контексті переглянутого Положення про ТЕН-Т. Крім того, ідеальним буде інвестування в модернізацію або будівництво нових перевантажувальних терміналів для спрощення доступу вантажів до залізничної інфраструктури.

Нарешті, UIRR наголошує на важливості модернізації залізничних ліній, в яких відсутня навантажувальна ширина напівпричепа P400, і запевняє, що всі коридори TEN-T також будуть сумісні з вантажопідйомністю вантажів.

ERFA поділяє задоволення

Від її імені Європейська асоціація залізничних вантажних перевезень (ERFA) також привітала ініціативу міністрів, оскільки вона чітко демонструє пріоритетність залізничних вантажних перевезень на національному рівні. За даними асоціації, Спільний документ про позицію визначає необхідність достатніх заходів підтримки, які допоможуть залізничним вантажним перевезенням зростати і досягти цілей декарбонізації та перекладу.

“Ми вітаємо амбіції та увагу, що проявляються до залізничного вантажного транспорту. Важливо, щоб після визначення 2021 року Європейським роком залізничного транспорту було також здійснено конкретні дії, які допоможуть залізничному вантажному сектору », – сказав Дірк Шталь, президент ERFA. Більше того, Коноре Фейган, секретар ERFA, додав, що „Спільний документ про позиції держав-членів є своєчасним, оскільки ми швидко вступаємо в період законодавчих переглядів ряду ключових текстів. Спільна позиція направляє чітке повідомлення до Європейської Комісії, що більшість держав-членів очікують амбіційного підходу для залізничного вантажного сектору ”.

 

Позначки: , ,