Угорщина в першому кварталі 2022 року введе в експлуатацію найбільший на Новому Шовковому шляху інтермодальний термінал East-West Gate

Поруч з Україною на стороні Європейського Союзу, у Фенішлітке (Угорщина) на площі у 125 га зводиться найбільший та найсучасніший залізничний інтермодальний комбінований термінал East-West Gate. Ці ворота Європейського Союзу стануть західним шлюзом Нового Шовкового шляху. Маршрут через термінал пропонуватиме швидшу та більшу за обсягом доставку вантажних перевезень з Азії до Австрії, Швейцарії, Італії, Словенії, Хорватії та Німеччини, ніж нинішні сухопутні та морські шляхи.

Про новий залізничний інтермодальний комбінований термінал East-West Gate говоримо 25 лютого на конференції Залізниці України: розвиток та інвестиції – 2021

Тема виступу:

Запуск інтермодального контейнерного терміналу East-West Gate на українсько-угорському кордоні

Спікер:

Адам Талоші,

Юридичний директор, член правління East-West Intermodal Logistics Plc.

Термінал East-West Gate (EWG) стане першим наземним інтермодальним комбінованим терміналом на континенті, що базуватиметься повністю на зеленій технології енерговиробництва та використовуватиме власну мережу 5G. Теоретична потужність терміналу становить 1 мільйон TEU на рік. Левову частку вантажного трафіку термінал отримуватиме з українського сторони – за маршрутом Азія-Європа пролягає через Україну та Угорщину. East-West Intermodal Logistics Plc запевняє, що термінал в Фенеліштке значно збільшить вагонопотік та прибутки для української залізниці.

Термінал EWG дозволить оптимізувати процес зміни колії – наразі триває будівництво підструктури терміналу, що з’єднуватиме ширококолійну залізницю та європейську вузькоколійну залізницю Угорщини. Це може відігравати важливу роль у кращому використанні Транссибірської залізничної магістралі, яка була значно удосконалена за останні роки.

На терміналі EWG буде побудовано 5 ширококолійних та 5 вузькоколійних 850-метрових кранових колій, це дозволить одночасно обслуговувати чотири поїзди довжиною 740 м.

На додаток до своєї швидкої та ефективної технології завантаження в порівнянні з аналогічними терміналами в Польщі та Білорусі та вільних територій для подальшого розвитку, EWG матиме значну перевагу в обробці сертифікованих ATEX та ADR 45-тонних кранів з небезпечними вантажами та спеціальними матеріали для переробки, такі як контейнери для бензобаків та хімікати, також можуть бути перевантажені, крім того, термінал також підходить для перекидання звичайних дорожніх напівпричепів загального користування на залізничні вагони.

Теоретичний потенціал EWG з майбутніми розробками угорської залізничної лінії (залізнична лінія «V0» в обхід Будапешта) становитиме 1 мільйон TEU на рік. На момент здачі в експлуатацію терміналу контейнерна та комбінована ємність становитиме 300-500 тис. одиниць TEU.

Термінал надаватиме повний спектр логістичних послуг, а коли операція розпочнеться, він запропонує клієнтам 15000 квадратних метрів орендованих складських площ. На наявних незабудованих площах за потреби можна створити додаткові 500 000 квадратних метрів складу, складального або виробничого заводу.

EWG – це перший наземний інтермодальний комбінований термінал на континенті, який використовуватиме власну мережу 5G для внутрішнього зв’язку та експлуатації своїх технологічних пристроїв. Завод буде працювати на основі зелених технологій, відповідно до залізничної та кліматичної стратегії ЄС. Високопродуктивний сонячний парк, а також система теплового насоса забезпечуватимуть енергією, і в районі терміналу використовуватимуться лише електричні трактори та електромобілі.

Пробна експлуатація об’єкта пзапланована на січень 2022 року, тоді як остаточна здача відбудеться у першому кварталі 2022 року.

Інвестиції у розмірі 61 млн. євро фінансуються повністю з приватних джерел. Від уряду Угорщини EWG отримав 8,2 млн. євро як субсидію для створення робочих місць.

Більше інформації про інвестицію: https://eastwestil.com/uk/

Відео про роботу терміналу EWG: https://youtu.be/07liZmhQVXk, https://eastwestil.com/en/videos/

Інвестиційні плани: https://eastwestil.com/en/designs/