СП «Середній коридор» буде створено у 2023 році

Спільне підприємство «Середній коридор» планується створити між залізницями Грузії, Азербайджану, Туреччини та Казахстану, що є учасниками Асоціації «Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут» (ТМТМ).  Очікується, що офіційне оформлення СП завершиться на початку або в середині 2023 року. Новину про створення СП «Середній коридор» підтвердив генеральний секретар  Гайдар Абдікерімов під час спеціального випуску RailFreight Summit.

«Так, спільне підприємство офіційно формується, але варто почекати хоча б до кінця року. Проте, швидше за все, компанія буде офіційно зареєстрована на початку – середині 2023 року», – сказав він.

Мета створення спільного підприємства – додати цінності Середньому коридору, оскільки «полегшить процеси перевантаження та зробить прохід через різні країни та способи більш плавним», прокоментував Абдікерімов.

ДОВІДКА

31 березня чотири країни – Грузія, Азербайджан, Туреччина та Казахстан – підписали чотиристоронню заяву про розвиток Транскаспійського міжнародного транспортного коридору, спрямовану на зміцнення співпраці та збільшення транзитного потенціалу країн уздовж коридору.

У заяві наголошується на важливості співробітництва між країнами на маршруті та інвестицій у розвиток інфраструктури для інтеграції Транскаспійського транспортного коридору в міжнародну транспортну систему. Одним із пріоритетів є підвищення конкурентних переваг залізничної лінії Баку-Тбілісі-Карс (БТК) на євро-азіатському транспорті та прискорення виконання робіт із збільшення пропускної спроможності цієї лінії.

Раніше головний інженер і начальник відділу технічної політики державної залізничної компанії Казахстану Батир Котирєв також повідомив, що ведеться юридична та дипломатична робота щодо створення спільного підприємства шляхом об’єднання залізничних адміністрацій Азербайджану, Грузії та Казахстану.

Це спільне підприємство забезпечуватиме високоякісні інтермодальні транспортні та логістичні послуги, гармонізує транскордонні тарифи та запровадить уніфіковану ІТ-платформу для повної автоматизації послуг з перевезення вантажів з Китаю до Туреччини та чорноморських портів. Також планується з’єднатися з Міжнародним вантажним коридором Північ-Південь (INSTC) через порти Каспійського моря, таким чином розширивши коридор до Ірану, арабських країн уздовж Перської затоки, Східної Африки та Індії.

Позначки: , , , , ,