Львівська залізниця розпочала експлуатацію локомотивів General Electric на новому маршруті – на дільниці Ковель—Ізов. Це вже четверта регіональна філія Укрзалізниці, де задіяні тепловози GE до перевезень . 

Мета – провести випробування та проаналізувати перспективу використання односекційного локомотива ТЕ33АС замість двосекційних, які нині обслуговують вантажний рух на дільниці Ковель-Ізов. Для пропуску 10 пар поїздів вказаною дільницею необхідно три тепловози GE проти п’яти тепловозів серії 2ТЕ116, пише REUA з посиланням на інформацію УЗ. За підрахунками залізничників, експлуатація тепловозів ТЕ33АС на дільниці Ковель—Ізов—Ковель дозволить економити суму майже 35 млн грн на рік. За рахунок економії дизельного пального — 18,6 млн грн, економії витрат на технічне обслуговування — 9,8 млн грн.

Євген Кравцов, голова правління АТ «Укрзалізниця»:

Загалом дільниця Ковель—Ізов є частиною стратегічного транспортного коридору, так званими воротами України до ЄС, через які перевозяться транзитні та експортні вантажі. Укрзалізниця вже готується до електрифікації цієї дільниці, але до завершення цих робіт і запуску поїздів на електротязі нам важливо організувати тут безперебійні перевезення та забезпечити максимальну ефективність. Тепловози General Electric можуть нам у цьому допомогти.

фото з trainphoto.org.ua, перегін Турійськ – Оваднo, Волинська область

Нагадаємо, 23 лютого 2018 р. було підписано пакет документів довгострокового партнерства з компанією General Electric для оновлення та модернізації парку тепловозів Укрзалізниці. Зокрема, укладено рамкову угоду між Укрзалізницею та GE щодо 15-річного партнерства оновлення та модернізації рухомого тягового складу. У рамках реалізації першого етапу рамкової угоди передбачено постачання 30 тепловозів ТE33АС. Усі локомотиви було поставлено в Україну до кінця лютого 2019 р.

Тепловози GE з березня цього року експлуатувалися в регіональних філіях «Придніпровська залізниця», «Донецька залізниця», «Одеська залізниця» та здійснювали перевезення в напрямку промислових підприємств та порту Маріуполя, портів Чорноморського регіону. Задіяні в перевізному процесі на дільниці Запоріжжя—Комиш-Зоря—Волноваха та Долинська—Миколаїв. Тепловози ТЕ33АС адаптовані до кліматичних умов простору 1520, екологічні, надійні, економні в обслуговуванні та комфортні для локомотивних бригад. Порівняно з тепловозами 2ТЕ10 и 2ТЕ116 шкідливі викиди знижені більш ніж на 40 %. Це вантажні тепловози нового покоління з асинхронними тяговими електродвигунами потужністю 3356 кВт. Конструкційна швидкість — 120 км/год. Тепловози мають більші міжремонтні пробіги. Вони обладнані сучасними системами безпеки руху та радіозв’язку, системою автоматичного виявлення пожежі й пожежогасіння.