Росія, Білорусь та Казахстан визнають, що збиток від антидемпінгових заходів проти українських коліс переважає імовірні загрози їх імпорту. Євразійська економічна комісія (ЄЕК) тимчасово зупинила дію антидемпінгових мит на українські сталеві суцільнокатані колеса в розмірі 34,22%. Рішення вступить в силу через 30 днів після публікації і діятиме до 1 червня 2020 року.

ЄЕК призупинила дію антидемпінгових мит через початок повторного розслідування, ініційованого Департаментом захисту внутрішнього ринку ЄЕК з 13 червня, про це йдеться в повідомленні GMK-center.

Розслідування розпочали з ініціативи ВАТ «БелАЗ» і національної залізничної компанії «НК« Қазақстан темір залізниця» (КТЖ). На ринку спостерігається дефіцит залізничних коліс, який не можна подолати імпортом з третіх країн і за рахунок наявних виробничих потужностей.

За прогнозом ЄЕК, у 2019 році учасникам євразійського об’єднання знадобиться 1,7 млн ​​шт суцільнокатаних коліс: 1, 5 млн шт. потрібні Росії, 70 тис. шт. – Білорусі та 136 тис. шт. – Казахстану.

Серед причин дефіциту суцільнокатаних коліс називають зростання виробництва нових вагонів, списання раніше використаних коліс,  дисбаланс між покупцями і виробниками коліс щодо потреб коліс на найближчі 3-5 років.

Згідно з доповіддю ЄЕК, «збиток державам – членам ЄАВТ» від антидемпінгових заходів проти українських коліс більше, ніж імовірна загроза від їх імпорту. Рішення комісії набуде чинності через 30 днів після опублікування і буде діяти до 1 червня 2020 року.

За даними ЄЕК, частка імпорту суцільнокатаних коліс в загальному обсязі їх споживання на території ЄАЕС склала в січні-березні 11,7% в порівнянні з 18,4% роком раніше. При цьому частка імпорту коліс з України склала 11,5% в порівнянні з 18,4% в першому кварталі 2018 року.