В’ячеслав Сімченко, директор ТОВ «Миколаївський тепловозоремонтний завод», аналізує 10-річний досвід модернізації рухомого складу. Підприєсмтво освоїло і провело модернізацію тепловозів серії ТГМ-4, ТГМ-6, ТЕ10. У 2018 році МРТЗ презентував глибоко модернізований маневровий тепловоз з електричною передачею змінно-постійного струму ТЕМ7. А минулого року МТРЗ капітально відремонтував та модернізував для Арселор Міттал Кривий Ріг двосекційний магістральний вантажний тепловоз 2ТЕ10М, загальною вагою 276 тонн та секційною потужністю 3000 л. с. В результаті модернізації 2ТЕ10 нова машина має велику силу тяги тривалого режиму при значно меншій витраті палива.

Проєкт глибокої модернізації тепловозів 2ТЕ10 завод розробив силами власного конструкторського бюро, потім втілив його в метал спільно з низкою українських партнерів. В’ячеслав Сімченко підкреслює, що на пострадянському просторі таку модернізацію поки ще ніхто не проводив, проте аналогічні проекти з успіхом реалізуються в США і в Європі.

Взагалі у американський та європейський досвід, а також досвід країн простору 1520, за винятком «Укрзалізниці» доводить доцільність проведення глибокої модернізації тягового рухомого складу, деякі локомотиви на сьогоднішній день проходять вже другий модернізацію.

Ще 10 років тому наша компанія почала розробку проектів модернізації тепловозів і промислових електровозів. І ось сьогодні, коли ми виконали модернізацію понад 30 секцій тепловозів різних серій, можемо з повною впевненістю сказати, що в умовах українських реалій проведення модернізації локомотивів є оптимальний шлях підвищення технічної надійності локомотивів, з безумовним підвищенням їх техніко-економічних експлуатаційних показників, зниженням витрат на технічне обслуговування, зниженням навантаження на навколишнє середовище і поліпшенням умов праці обслуговуючого персоналу.
Наша впевненість заснована на досягнутих показниках модернізованих тепловозів.

Запрошуємо до обговорення на конференції, що відбудеться 21 жовтня під час IV Міжнародної виставки Rail Expo 2020.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ