Кабінет Міністрів затвердив план заходів із реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року

Національна транспортна стратегія України до 2030 була прийнята на сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів, в ній зокрема мова йде й про розвиток залізниці.

Так, згідно з оприлюдненими додатками на телеграм-каналі нардепа Олексія  Гончаренка, Уряд поставив завдання Мінінфраструктури, Мінекономіки, Мінфіну, Мін’юсту та УЗ до 2022 року (включно) провести реформу тарифоутворення залізничних перевезень. Зокрема імплементувати досвід країн ЄС.

Також, до кінця цього року УЗ має завершити впровадження вертикально-інтегрованої системи управління та виокремити оператора інфраструктури від операторів залізничних та вантажних перевезень.

Також кабмін до 2023 року має вжити низку заходів щодо розвитку мультимодальних перевезень:

  • розробити підзаконні акти;
  • визначити мультимодальні вузли та термінали;
  • створити мережу маршрутів;
  • створити умови для розвитку системи ROLA.

Впродовж цього року УЗ має розробити механізм локалізації для “кращих світових технологій”. Крім цього, УЗ має створити механізм страхування вантажів, але термін цього для виконання завдання не визначено.

Нагадаємо, напередодні в.о. голови правління Укрзалізниці Іван Юрик заявляв, що компанія буде ініціювати зміни в тарифній політиці та мінімізацію податкових відрахувань, таких як податок на землю і податок на дизель.