В Укрзалізниці визнають, що відкриття ринку перевезень та впровадження приватної тяги вигідні ремонтним заводам УЗ.

Франтішек Буреш, член правління АТ «Укрзалізниця» повідомив, що приватні компанії зацікавлені в ремонтних потужностях локомотивних заводів, що свідчить про потенціал росту для ремонтних заводів Укрзалізниці.

«Приватні компанії почали готуватись до рішення із впровадження приватної тяги, і найближчим часом їм потрібно буде ремонтувати власні тягові потужності. Звісно, що приватним компаніям буде невигідно будувати та утримувати власні депо. Тому заводи Укрзалізниці будуть відігравати ключову роль у лібералізації залізничних перевезень. Наразі компанії займаються моніторингом ситуації», — розповів Франтішек Буреш.

А поки що державна монопольна компанія реструктуризує своє локомотивне господарство. На першому етапі посилена кооперація між локомотивними заводами компанії.

«Ми посилюємо спільну кооперацію між трьома локомотиворемонтними заводами Укрзалізниці: Дніпропетровським тепловозоремонтним заводом (ДТРЗ), Запорізьким електровозоремонтним заводом (ЗЕРЗ) та Львівським локомотиворемонтним заводом (ЛЛРЗ). Наприклад, ДТРЗ збільшив обсяг постачання електричних машин на ремонт Львівському локомотиворемонтному заводу. Також зараз готується відправлення ЛЛРЗ генераторів для освоєння їх виробництва на потужностях підприємства. У сукупності це стимулює конкурентне надбання наших заводів», — повідомив член правління Укрзалізниці.

Опрацьовується питання освоєння нових стратегічно важливих для підприємств виробництв. А оскільки нове виробництво вимагає інвестицій, то компанія створює дорожню карту для визначення пріоритетних виробництв та калькулює потреби у фінансуванні.