МІУ пропонує уніфікувати тарифи на перевезення порожніх вагонів незалежно від виду перевезення та вантажу, який перевозився у вагоні до вивантаження.

На сайті відомства оприлюднено для обговорення проєкт наказу “Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги”.

Потребу таких нововведень пояснюють тим, що перевезення залізничним транспортом не має технічних або технологічних відмінностей, здійснюються з однаковими витратами.

Проте майже всі перевезення порожніх вагонів (крім перевезень з-під вивантаження вантажів 3-го тарифного класу) є збитковими і здійснюються з від’ємною рентабельністю (-53% з-під вивантаження низьковартісних вантажів та вантажів 1-го тарифного класу та -29% з-під вивантаження вантажів 2-го тарифного класу).

Міністерство пропонує тарифи на перевезення порожніх вагонів – незалежно від виду перевезення та вантажу, який перевозився у вагоні до вивантаження, – уніфікувати. Якщо нині тариф на перевезення порожнього вагона після вивантаження вантажу першого класу становить 1533 грн; другого класу – 2 326 грн; третього класу – 3 730 грн, то єдиний тариф встановитиме – 2 326 грн.

Застосування єдиного коефіцієнту до тарифів має призвести до поетапного зменшення збитковості перевезень.

Обговорення проєкту наказу триватиме до 5 вересня.

Вдосконалення тарифної політики відбуватиметься у два етапи: на першому – уніфікація тарифів на перевезення порожніх вагонів та встановлення єдиного коефіцієнта до тарифів Збірника тарифів; на другому – встановлення тарифів на перевезення порожніх вагонів на рівні собівартості.

 

Позначки: , ,