Основні показники Консолідованого фінансового плану АТ “Укрзалізниця” на 2019 рік вже затвердило Правління та Наглядова рада УЗ. Подробиці головного фінансового документу залізничної компанії на своїй сторінці у Facebook наводить директор з економіки та фінансів АТ “Укрзалізниця” – Андрій Рязанцев.
Дохід – 112 млрд. грн.
Капітальні інвестиції – 24,5 млрд. грн
Видатки на поточні ремонти – 12 млрд. грн
Пасажири – 201 млн на рік
Вантажі – 230 млрд. ткм
Фінансовий результат – 4,6 млрд. грн
Збільшення кількості локомотивів – 98 штук
Збільшення кількості вантажних вагонів – понад 3 500
Збільшення кількості нових та оновлених пасажирських вагонів – понад 150
Нові приміські дизель потяги, тощо.

Андрій Рязанцев, директор з економіки та фінансів АТ “Укрзалізниця”:

– «Проблеми УЗ» вже насправді перестали бути її проблемами. А якщо врахувати її 80-ти відсоткову долю у процесі перевезень – ніколи і не були «проблемами УЗ». Економіка країни не може функціонувати без УЗ. Отже проблеми теж спільні. Цей проект фінплану – маркер чи дозріло у стейкхолдерів процесу перевезень розуміння того, що чим швидше ми почнемо відновлювати залізницю, через ринкові механізми тарифоутворення, тим менш болісно це вдарить по бізнесу в майбутньому. І тим ефективніше запрацюють суміжні галузі економіки.

Із чотирьох необхідних, для початку нормального функціонування залізниці, змін у тарифоутворенні, у 2019 ми пропонуємо імплементувати лише півтора. Введення автоматичного індексування тарифів на індекс цін виробників та зближення класів вантажів з уніфікацією порожнього пробігу.
Розрахунки здійснені з врахуванням індексації вантажного тарифу в лютому на фактичне значення ІЦВ (прогноз 16,6%) та трьох квартальних індексацій на фактичний ІЦВ за 1, 2, 3 квартали 2019 ( прогноз 2,5% в квартал). Враховано також ефект від зближення класу вантажів та уніфікації порожнього пробігу. Також передбачене дві індексації пасажирського тарифу по 12 % по завершенню 1 та 3 кварталів . Загальна сума додаткових доходів від цих змін становитиме близько 13 млрд. грн.
Відкритим залишилось питання вартості базового тарифу, який потребує кількаразового підвищення у сьогоднішній реальності та співфінансування пасажирських перевезень за рахунок коштів бюджетів різних рівнів. В цьому плані пасажирські перевезення далі кроссубсидіюються з вантажних перевезень та допоміжної діяльності компанії. Хоча ми активно просили міністерства та комітети Верховної Ради виділити на це достатньо ресурсів, як це передбачено законодавством. Будемо далі працювати над цими питаннями.

Підтримувати та розбудовувати свою головну логістичну артерію. Фактично інвестуючи через неї в розвиток промислового виробництва з великою доданою вартістю та можливість бути цікавою своєю інфраструктурою для зовнішніх інвестицій. Або спостерігати за її поступовим занепадом та згортанням разом із промисловим потенціалом країни задля кількарічного продовження використання компанії для збільшення прибутків певних фінансово-промислових груп . Треба називати речі своїми іменами.

 

Наразі фінансовий план АТ “Укрзалізниця” на розгляді у МЕРТ, МІУ та МФУ.