В інтерв’ю Бізнес-Цензор міністр інфраструктури України Владислав Криклій розповів про заборону КВБЗ ремонту пасвагонів УЗ, монопольне право на експедирування контейнерів залізницею, Сісайд Термінал в Миколаївському порту.

УЗ направила заяву до Ради із залізничного транспорту СНД в Москві з вимогою заборонити КВБЗ виробляти технічний ремонт пасажирських вагонів Нам говорили, що є зауваження до КВБЗ. Але коли ми сідали за стіл і просили їх аргументувати свою позицію, вони навіть не могли пояснити, навіщо вони це лист відправляли.

Ми просто вистрілили собі в ногу. І це не поодинокий кейс.
——-
У березні філія ЦТС “Ліски” “Укрзалізниці” спробував провести торги на закупівлю послуг з експедирування контейнерів залізницею. Торги не відбулися, але налякали весь ринок. Виходить ситуація, коли УЗ наймає приватного монополіста, який стане прокладкою між нею і вантажовідправниками.

Єдиним учасником було ТОВ “БК Сервіс”, записане на одесита Дмитра Шаламая. Що це було взагалі?

– Гарне питання. Компанія “Балк Контейнер Сервіс” ( “БК Сервіс” – БЦ) – це якраз один з прикладів того, що сталося.

Вони монополізували цей напрям (експедиторські послуги з перевезення контейнерів – БЦ). Я хочу, щоб правоохоронці з цим розібралися.

Я в курсі цієї ситуації. Вважаю, що це велике шкідництво і недоотримані доходи держави. Замовчувати ці речі або не реагувати на них ми не планіруем.

——–

Компанія “Сісайд Термінал” Леоніда Крючкова в Миколаївському порту. Він розповідав нам, що УЗ вигнала його несправедливо, розваливши систему, яка оперувала вантажами набагато швидше, ніж МППЗТ.

– … І при цьому “квитками” бізнес в цьому порту. Це така ж ситуація, як з ЦТС “Ліски” та “БК Сервіс”. Це коли ви використовуєте державну монополію, ставите зверху “рибу-прилипали” і все енергія накопичується там, а держмонополія залишається ні з чем.