Багатомодальний маршрут через порт Баку, що з’єднує Європу та Китай, зростатиме, незалежно від того, які важливі транзитні країни, такі як Росія, роблять на Новому шовковому шляху. Турал Алієв, радник генерального директора порту Баку, вважає, що Середній коридор має великий потенціал стати стабільним маршрутом Нового шовкового шляху, повідомляє RailFreight.

Алієв є одним із спікерів на Європейському саміті Шовкового шляху, який відбудеться з 26 по 27 листопада у Венло, Нідерланди. Порт Баку зараз перебуває в процесі розробки, щоб досягти свого зростаючого значення. Минулого року в Альєті було відкрито новий порт, на порядку денному ще багато етапів розвитку. Завдяки таким крокам, він сподівається стати головним центром консолідації та розповсюдження в регіоні.

Життєздатна альтернатива
Середній коридор переносить вантажі з Китаю до Європи через Казахстан, Азербайджан, Грузію та Туреччину чи Україну. Це мультимодальний маршрут з морською ногою через Каспійське море. Популярність маршруту прискорилася залізницею Баку-Тбілісі-Карс, що покращило залізничну сполученість порту до Туреччини. Маршрут був би життєздатною альтернативою звичайному залізничному маршруту через Росію.

Особливо це стосується санкціонованих товарів. Дотепер свіжі товари з Європи не могли перевозитись залізницею через Росію, а отже, цей великий ринок потребував альтернативних шляхів до Китаю. Інтерес до Середнього коридору багато хто пояснював у цьому світлі; Час поїздки може бути трохи довшим, а витрати вищими, але все ще конкурентоспроможними повітряним та океанським фрахтом.

Однак у липні російський уряд скасував заборону. Є лише питання часу, поки перші поставки свіжих товарів знайдуть свій шлях через Росію. Фокус багатьох логістичних постачальників негайно перемістився на надійний, звичайний шлях до Китаю, через Росію та Казахстан.

Але це, звичайно, не означає, що потенціал Середнього коридору перешкоджає, каже Алієв. «Свіжі товари ніколи не були домінуючою часткою в обсягах через Середній коридор. Ми бачимо електроніку, товари високого класу споживання. Приблизно однотипні товари, що постачаються регулярним маршрутом », – розповідає він.

За словами азербайджанців, привабливість Середнього коридору полягає в тому, що це безпечний і стабільний маршрут. «Немає політичної напруги в задіяних країнах, і немає таких обставин, як заборона. Ось чому вантажовідправники вибирають маршрут як Середній коридор; вони знають, що це стабільний коридор, де, швидше за все, не виникнуть раптові проблеми “.

Перевантаження
Однак у мультимодального маршруту є й інші проблеми. У Баку вантаж потрібно перевозити на судно. Цей корабель перевозить вантаж до казахстанського порту Актау або до порту Курик, де він укладається на інший потяг. Такі перевантажувальні процедури залишають місця для затримок, які є аргументом для того, щоб хтось утримався від Середнього коридору.

Паромні судна в даний час відправляються мінімально вдвічі, максимум чотири рази на день між портами, каже Алієв. Судно з контейнером відправляється один раз на тиждень. Як тільки попит зростає, це повинно стати звичайною послугою. Однак є лише два-три судна. “На даний момент у нас недостатньо присвячених кораблів”.

Тим не менш, надійність послуги хороша, продовжує він. «Сила продукту полягає в тому, що це співпраця між усіма учасниками, об’єднаними в Міжнародний транскаспійський транспортний консорціум. Поїзд проходить через Україну, Туреччину, Грузію, Азербайджан та Казахстан. Це означає багато меж та процедур, з якими потрібно боротися. Але клієнтам не доводиться стикатися з усіма цими процедурами; ми пропонуємо один єдиний логістичний продукт ».

Обсяги
Координаційний комітет консорціуму вирішив створити міжнародний транспортний маршрут ІТранс-Каспій і розпочав просувати мультимодальний маршрут у 2016 році, говорить Алієв. У нас ще багато роботи в цьому плані. Але ми спостерігали, як обсяги зростають. Минулого року між Сходом та Заходом було перевезено 3,2 мільйона тон вантажів. У третьому кварталі 2019 року це було вже 3 мільйони тонн».

Коли Середній коридор представив план перевезень на 2019 рік на перших загальних зборах цього року, він говорив про збільшення обсягів контейнерних перевезень до рівня 60 тис. TEU. Цільовий обсяг у 2018 році становив 15 тис. TEU, і це було перевищено, прокоментували асоціацію.

Більший регіон
Не слід забувати, що в центрі уваги порту не лише євразійські вантажні потоки. Порт має стратегічне розташування для обслуговування величезного ринку, що тягнеться від Ірану на півдні до Росії на півночі. На відстані 1000 км Азербайджан забезпечує доступ до величезного ринку B2C з понад 130 мільйонів людей та 770 мільярдів ВВП, вказує Алієв.

З цього погляду все збирається в новому порту Алят, де сходяться основні міжнародні залізничні маршрути: з Ірану

Нагадаємо, що у травні 2018 року Азербайджан відкрив новий міжнародний порт Алят з пропускною спроможністю 15 млн тонн на рік
Будівництво порту фінансував сам Азербайджан, вклавши 400 млн доларів. Порт зведений на узбережжі Каспійського моря в селищі Аляти в 65 кілометрах на південь від Баку на перетині транспортних коридорів Північ-Південь і Схід-Захід.

Вантажі, що надходять в країну з різних напрямків, будуть транспортуватися в Європу залізницею Баку-Тбілісі-Карс або судами – в східному напрямку.

Будівництво порту, проект якого розробила голландська компанія Royal Haskoning, тривало більше семи років (з листопада 2010 року). Порт займає територію в 117 га і здатний перевалювати 15 млн т вантажів на рік, в тому числі 100 тис. контейнерів.

Всього тут є 12 причалів. В акваторії порту проведені днопоглиблювальні роботи, побудований підхідний канал для судів, що дозволяє заходити в порт судам дедвейтом 7-8 тис. тонн. В майбутньому планується довести перевалочну потужність порту до 25 млн тонн вантажів і 500 тис. контейнерів на рік.