До кінця 2021 року завершиться масштабна модернізація залізничних підходів до трьох морським портам в Польщі

У Польщі під загальним керівництвом оператора інфраструктури залізниць PKP PLK тривають будівельні роботи з модернізації залізничних підходів до трьох портів – Гданськ, Гдиня і Сопот.

Проєкти по Гданську та Гдині оцінюються в 2,6 млрд злотих (575,9 млн євро), 40% цих витрат будуть покриті за рахунок європейських фондів. Завершити всі проєкти планується до кінця 2021 року, повідомляє ЦТС.

Порт Гданськ: активно йдуть роботи на станціях обслуговування

На станції Гданськ-Заспа-товарові розібрані 23 км колії і 50 стрілочних переводів, демонтована контактна мережа. Демонтовані верхня будова колії та контактну мережу на ділянці між станціями Гданськ-Головний та Гданськ-Заспа-товарові.

На вантажний станції Гданськ-Порт-Полнокни ведуться роботи по зміцненню земляного полотна, монтажу контактної мережі і укладанні нових шляхів, а також з облаштування телекомунікаційних та енергомереж, системи управління рухом.

Проєкт розвитку залізничної інфраструктури в порту Гданськ включає реконструкцію 70 км шляху, 13 залізничних переїздів і пішохідних переходів і заміну 221 стрілочного переводу. В рамках проєкту будуть реконструйовані 3 мости, 2 віадука і 18 водопропускних споруд. Новий віадук з примиканням автодороги побудують над коліями станції Гданськ-Кашубський канал.

Порт Гдиня: почалася підготовка до укладання нової колії

У порту Гдиня ведуться дренажні роботи, а також облаштування систем водопостачання і каналізації. Демонтуються стара повітряна контактна мережа і системи управління рухом поїздів. Розібраний шлях загальною довжиною близько 54 км і майже 100 стрілочних переводів. Всього буде модернізовано 115 км залізничних колій, реконструйовано 13 км автодоріг, залізничний міст, два переїзди і два віадука.

Контракти в рамках проєктів по модернізації залізничних підходів до портів Гданськ і Гдиня були підписані в 2019 році. Контракт на виконання робіт по порту Гдиня оператор PKP PLK уклав з компанією Budimex, по порту Гданськ – з консорціумом Torpol-Intercor.

Завдяки цій великій інвестиційній програмі порти Гданськ, Гдиня, а також Сопот зможуть збільшити свій потенціал, обслуговувати поїзда набагато більшої довжини і значно скоротити витрати часу на вантажно-розвантажувальні операції.

Раніше повідомлялося, що в найближчі роки в Польщі планують побудувати два великих порти і перевантажувальний термінал. Порти, згідно з планом, повинні перебувати в районі Труймяста, термінал – в Свіноуйсьце.