PKP Cargo Group другий рік поспіль втрачає обсяги перевезень, в той час як її дочірня компанія – PKP Cargo Service, що займається комплексним обслуговуванням залізничних колій т. зв. “останньої милі”, – навпаки відвойовує значні частки ринку.

Загальна тенденція до зменшення вантажоперевезень польськими залізницями триває від грудня 2018 року. Цього року тенденція збереглася: у лютому  перевезено 18,1 мільйона тонн вантажів, продуктивність транспорту склала 4,1 млрд ткм, що відповідно на 4,9% та 8,3%  нижче за торішні результати, пише Rynek Kolejowy.
PKP Cargo Group випереджає темпи скорочення національного ринку залізничних вантажних перевезень. За перші два місяці 2020 року компанія перевезла на внутрішній ринок 14,1 мільйона тонн вантажів, а продуктивність транспорту склала 3,4 млрд. ткм, тобто за рік компанія втратила 15,9% обсягів перевезень та 19,2% продуктивності транспорту.
PKP Cargo: Двозначне падіння транспорту в групі; Вантажна служба PKP зростаєУ прес-релізі перевізник акцентує увагу на збільшенні перевезень з місяця в місяць, що не відображає сезонності транспорту. Однак треба погодитися з тезою, що тенденція до скорочення усього ринку сповільнилася порівняно з січнем, коли було зафіксовано зниження на десяток або й більше відсотків порівняно з січнем 2019 року. Про це в своїй заяві заявив Чеслав Варсевич, президент PKP Cargo Group.
– Ми очікували, що цей рік нарешті принесе пожвавлення залізничного вантажоперевезення після слабкого 2019 року, і ми сподівалися, що ситуація буде ще кращою в найближчі місяці. Однак ми зараз стурбовані епідемією коронавірусу, яка торкнеться економіки Польщі та Європи. Це також може мати вплив на нашу галузь, але через динамічно мінливе середовище її неможливо точно визначити.

PKP Cargo Service зростає

PKP Cargo Service надає комплекс залізничних послуг на немагістральних лініях мережі, бічних коліях спеціального призначення, т. зв. коліях “останньої милі”.  Компанія здійснює навантаження та вивантаження вагонів, виконує маневрові роботи з переміщення та включення залізничних транспортних засобів до руху в залізничній мережі, обслуговує нестандартні відправлення та нішевий транспорт, діагностує та утримує інфраструктуру, а також веде експедиторську діяльність від імені клієнта – переважно підприємств, що працюють в галузі видобутку вугілля та електрогенерації.

За результатами, опублікованими UTK за період січень-лютий 2020 року, частка ринку PKP Cargo Service значно зросла. Перевізник збільшив свою частку обсягу перевезень вантажів (у річному обчисленні) з 0,89 до 2,64%.  Проте компанія не фігурує у переліку значущих перевізників щодо транспортних та експлуатаційних робіт.
Це досить просто пояснює Даніель Паларз, директор департаменту продажу та просування компанії:
– Як ми знаємо, показники UTK враховують всі перевезення між станціями, розташованими на території країни на лініях управителя, навіть у випадку мінімального використання інфраструктури даного менеджера. Компанія PKP Cargo Service призначена PKP Cargo Group для обслуговування залізничних колій, однак вона також надає послуги з перевезень. Великою популярністю користуються послуги останньої милі, що здійснюються завдяки використанню потенціалу ресурсів, задіяних при комплексному обслуговуванні сайдингів, бічних колій. Це природна ділова діяльність, продиктована бажанням знизити ринкові ціни, а також намаганням управляти доходами та утримувати витрати на належному рівні. Саме ці послуги викликали недавнє збільшення частки обсягів перевезень вантажів нашої компанії в статистиці, підтвердженням цього є незначна частка в оперативній роботі, виражена в т-км, – пояснює він.
Попри несприятливий 2019 рік з точки зору попиту на послуги залізничного транспорту, компанія PKP Cargo Service досягла 1,29% від загальних обсягів [послуги на останній милі склали майже 1,5 млн тонн]. У січні 2020 року компанія знову почала надавати комплексне обслуговування для однієї з шахтних залізничних станцій спільно з транспортуванням гірського агрегату до шлаковідвалів. Агрегат перевозиться на основі доступу до інфраструктури менеджера, і кожен учасник ринку зобов’язаний повідомити дані про ці перевезення в UTK. Тому ці дані вплинули на результати PKP Cargo Service – підсумовує представник компанії.