Новопризначений міністр інфраструктури України Владислав Криклій у залізнічній галузі виступає за створення трьох різних операторів – інфраструктури, вантажних і пасажирських перевезень, про це пише ЦТС. Переконаний, що необхідно допустити приватну локомотивну тягу на магістральні шляхи. Задля цього потрібний спеціальний закон, оскільки пілотний проект не зможе працювати через монопольне становище “Укрзалізниці”. У інтерв’ю виданню Гордон Владислав Криклій прокоментував так:

– Необхідний закон про приватну тязі. Зараз у нас конкуренції немає, “Укрзалізниця” – монополіст. Їй відверто не вистачає тяги. Навіть коли якісь компанії купують собі вагони, виникає проблема, ніж їх тягнути. Це велика корупційна складова. Своїх потужностей УЗ не вистачає і не буде вистачати, тому треба приватним компаніям дати можливість експлуатувати залізничне полотно, платити за це ренту і надавати послуги. Тоді ринок почне розвиватися, ми поборемо монополію, з’являться прозорі процедури закупівель і оренди.

Щодо розвитку швидкісного пасажирського сполучення новий очільник міністерства інфраструктури України вважає:

– Необхідно будувати нове полотно. А значить, треба розвантажувати “Укрзалізницю”, ліквідовувати корупційні складові, зайві соціальні функції, щоб у компанії з’явився ресурс на розвиток інфраструктури.

Виступає за створення і розвиток фондів за типом Дорожнього фонду в інших транспортних галузях, зокрема, залізничній. Повну приватизацію “Укрзалізниці” вважає на даний момент “безрозсудною”.

Владислав Криклій є прихильником концесії і ДПП (державно-приватного партнерства) в таких галузях, як автодорожнє будівництво, портова галузь, залізниця.  Зокрема, підтримує концесію вокзалів.  Анонсував прийняття закону про концесії автомобільних доріг уже в вересні, а пізніше – єдиного закону про концесії.