Протягом 5 років Кабінет міністрів планує оновити 200 локомотивів, 800 пасажирських вагонів і відремонтувати 5 тис. км залізничного полотна.  Про це йдеться в програмі діяльності уряду, повідомляє ЦТС.

“За 5 років має бути оновлено 200 одиниць тягового рухомого складу, 800 пасажирських вагонів, 10 електропоїздів” Інтерсіті “, відремонтовано та оновлено 5000 км залізничної інфраструктури”, – сказано в документі.

Також для поліпшення стану залізничних вокзалів і підвищення якості обслуговування Мінінфраструктури планує залучити інвестиції з використанням механізму державно-приватного партнерства.

іллюстративне фото

Зокрема, мова йде про Центральному пасажирському вокзалі Києва, залізничні вокзали Миколаєва та Запоріжжя, що за задумом уряду має знизити витрати часу пасажирів і вантажовідправників на перевезення залізничним транспортом.

Раніше ми писали, що в “Укрзалізниці” оцінюють обсяг необхідних інвестицій в реалізацію стратегії компанії на 4 роки в 150 млрд грн. за базовим сценарієм.

Серед перспективних напрямків залучення інвестицій називаються розвиток припортовий залізничної інфраструктури, будівництво логістичних терміналів на кордоні з ЄС, рухомий вантажний склад і розвиток пасажирських вокзалів.

“Припортова інфраструктура цікавить, перш за все, власників вантажів, оскільки значна частина експорту перевозиться залізничним транспортом. Розвиток логістичних терміналів на кордоні з ЄС також цікавить експортерів, оскільки перевантаження вантажів в Україні дешевше, ніж в Європі. Інвестиції в вантажний рухомий склад цікавлять, з одного боку, виробників такої продукції, які зазвичай допомагають “Укрзалізниці” отримати доступ до зв’язаних кредитів, а з іншого – приватних операторів рухомого складу, які вкладаю кошти в оновлення власних парків вантажних вагонів “, – зазначив директор зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики компанії Антон Саболевський.