PKP Cargo Group (Польша) скоротила на 18% доходи у першому кварталі 2020 року у порівнянні до відповідного періоду 2019 року. Показник EBITDA становить 90 млн злотих (-65% до першого кварталу 2019 року), повідомляється у звіті компанії. Вантажооборот PKP Cargo Group у першому кварталі цьогоріч склав 5,8 млрд ткм порівняно з 7,1 млрд ткм у відповідному періоді 2019 року. Частка компанії на внутрішньому ринку зменшилася на 3,5% – 42,5% проти 46% рік тому.

Чеслав Варсевич, президент PKP CARGO S.A, підкреслив, що негативний результат групи є наслідком загального спаду на ринку залізничних вантажних перевезень:

– Перевізники та експерти очікували, що цього року економічна ситуація на залізничному ринку покращиться, однак цього не сталося з причин, які ніхто не міг передбачити. Коронавірус спричинив глобальну економічну кризу, і ми, як і інші залізничні компанії, також відчуваємо цей вплив.

Проте криза довела актуальність обраної PKP CARGO стратегії, реалізація якої передбачає перехід від перевізника вантажів важкої промисловості до європейського логістичного оператора.

Фото PKP Cargo

Основна група вантажів є чутливою до загальних тенденцій в економіці. Так, падіння попиту на вугілля польських шахт через скорочення енергоспоживанням економіки мало негативний вплив на транспортування цього виду вантажів.

Ринок інтермодальних перевезень залишається ключовим у стратегії групи PKP CARGO.  У першому кварталі 2020 року частка інтермодальних перевезень у структурі доходів компанії зросла до 15,2 %, тоді як на кінець першого кварталу 2019 року становила 13,9 %, а у 2015 році – лише 6,8 %.

Це також чітко видно із зміни структури перевезень PKP CARGO International. Інтермодальні перевезення складають вже більше третини транспортної роботи компанії (+23 % р/р). Середні відстані вантажоперевезень також зросли, в т.ч. завдяки збільшенню транспортування між Чехією та Угорщиною.