22 січня 2020 року міністр інфраструктури Владислав Криклій підписав Угоду про наміри між Міністерством інфраструктури України і компанією Deutsche Bahn AG щодо подальшої співпраці у транспортній галузі та розвитку АТ «Укрзалізниця».

Міністр інфраструктури зазначив, що імплементація досвіду Deutsche Bahn AG з підвищення ефективності залізничних перевезень має стати в нагоді у реформуванні залізничних перевезень в Україні.

«Розвиток в рамках Транс’європейської транспортної мережі TEN-T – стратегічна мета для України. Важливою складовою виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС  є  адаптація та імплементація директив Європейської союзу, що стосуються залізничного транспорту, у тому числі шляхом ухвалення відповідних змін  у законодавстві. Ми очікуємо на ухвалення нового закону про залізничний транспорт у 2020 році, для його практичної реалізації важливим є досвід такої компанії, як Deutsche Bahn», – зазначив Владислав Криклій.

 

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що Україна хоче віддати АТ “Укрзалізниця” в управління на 10 років національному оператору залізниць Німеччини Deutsche Bahn AG.  Він додав, що керівництво держави розглядає це рішення не лише як крок до розвитку “Укрзалізниці”:

“Це екосистемне, яке повинно показати, що Україна безпрецедентно відкрита для інвестицій, для світу, для нових стандартів”, – сказав прем’єр.

Гончарук додав, що “меморандум ще не про приватизацію, і не про концесії, але про стратегічне партнерство”. У своєму акаунті в Твіттер Гончарук зазначив, що німецькі фахівці будуть реформувати управлінські механізми “Укзалізниці”, а Україна повністю зберігає за собою контроль над підприємством.

Нагадаємо, що раніше філія «Центр сервісного забезпечення» ПАТ «Українська залізниця» 19 вересня уклала угоду з компанією «DB Engineering & Consulting GmbH» (Німеччина) про консультаційні послуги з питань підготовки документації для проведення закупівлі електровозів на 3,35 млн грн. «DB Engineering & Consulting GmbH», дочірня компанія німецької держкомпанії «Deutsche Bahn», надаватиме послуги з підготовки пропозицій для визначення оптимальних умов закупівлі електровозів.