Перші локомотивів TE33AC, зібрані в Казахстані на замовлення Молдови, рушили до місця призначення.

Згідно з договором від 2018 року між GE Transportation (від лютого 2019 року Wabtec Corporation) та Залізниці Молдови Calea Ferată din Moldova» – CFM) на 2020 рік запланована перша поставка локомотивів TE33AC, доукомплектація яких відбувається на підприємстві в м. Нур Султан (Казахстан).

Нині 6 локомотивів вже прямують до замовника. У соцмережі виклали фото поїзду, що складається з TE33AC у синьо-білій лівреї CFM, під час проходження територією Азербайджану.

Як писав REUA, у листопаді 2018 року CFM замовила у GE Transportation 12 локомотивів серії Evolution разом із деталями, навчанням та послугами. Вартість угоди, підписаної адміністрацією CFM і представниками компанії General Electric, сягнула 45 мільйонів євро. Угода є частиною реструктуризації та реорганізації залізниць Молдови та фінансується Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком та Європейським Союзом.

Поставка першого локомотиву TE33AC запланована на 2020 рік.

Нагадаємо також, що в жовтні 2006 року АТ «НК «Казахстан Темір Жоли»  (КТЖ – Казахстанська залізниця) підписав угоду з GE Transportation, замовивши 310 серійних локомотивів Evolution серії TЕ33A. Перші десять локомотивів були побудовані в Пенсільванії. Решта 300 передбачалося зібрати на новому заводі «Локомотив құрастыру зауыты» (ЛКЗ) в Астані, який був урочисто відкритий 3 липня 2009 року. Завод спочатку орієнтувався на ринок Казахстану та інших країн простору 1520.

Передбачалося, що General Electric стане головним учасником у проекті ЛКЗ в 2008-2009 роках. Однак американці визнали проєкт ризиковим, і єдиним акціонером заводу до 2013 року залишився КТЖ. На той час ринок Казхахстану вже був близький до насичення.

Тому в кінці квітня 2013 року КТЖ, розраховуючи на допомогу в постачанні тепловозів РЖД, за 60 млн доларів продало 50% акцій російської групи ЗАТ «ТМХ» (Трансмашхолдинг, актив панів Махмудова і Бокарева).

Фото Fikret Rasulzade

CFM (Молдова)

Фото Fikret Rasulzade