ПАТ «Укрзалізниця» та ДП «Прозорро. Продажі» нещодавно підписали договір про взаємодію під час реалізації пілотного проекту стосовно продажу права на користування вантажними вагонами через інтернет-аукціон. За рахунок цього планується визначати та коригувати реальну ринкову вартість послуги із перевезення. За матеріалами info.uz

Що потрібно для старту

Для запуску пілотного проекту належить затвердити наше внутрішнє положення. Тому наступним кроком буде винесення на розгляд правління акціонерного товариства порядку роботи, зразок додаткової угоди. Проекти документів цієї нормативної бази розроблені. Наступний етап — відпрацювання на технічному рівні з «Прозорро» процесу обміну інформацією. Має бути чітко прописаний алгоритм дій, відповідальність сторін. Адже необхідно перевірити наявність вагонів, проконтролювати їх подачу і, крім того, бути впевненим у платоспроможності клієнта і подальшій оплаті.

Точка відліку

Складно вказати точну дату старту проекту, адже є багато нюансів. Це залежить, зокрема, від готовності клієнтів брати участь у торгах. Адже, як свідчить мій досвід, часто зацікавленість на словах не є запорукою того, що за ними будуть якісь конкретні дії. Простіше за накатаною схемою подати заявку на вагони в АСУ Месплан і більше ні про що не турбуватися. Втім, можливо, я помиляюся, і наші клієнти дійсно настільки просунуті, що активно відгукнуться на нашу пропозицію. Від цього залежить прозорість і адекватність результатів. У будь-якому випадку проект має запрацювати до кінця поточного року.

Про ризики

Якщо зареєструється мала кількість учасників, скажімо, дві—три компанії, це може спричинити ціну, нижчу ринкового рівня. У результаті противники проекту звинуватять Укрзалізницю в нежиттєздатності системи, в реалізації «схеми для заробляння кимось грошей». Тому зараз для нас важливо проводити роз’яснювальну роботу серед клієнтів. Дуже актуальною є договірна кампанія, тобто підписання доповнень до угод, які регламентуватимуть придбання права на користування вагонами через аукціон. Але виявилося, що не всі потенційні учасники торгів мають навіть основний договір. Треба пройти цю процедуру. Не можна припуститися помилки.

Про специфіку

У нас є питання щодо деяких специфічних типів рухомого складу, які не користуються особливим попитом на ринку. Наприклад, це одна із серій критих вагонів з низькою вантажопідйомністю. За ними планується проводити аукціон за такою схемою: спочатку виставляти їх із зростанням ціни, а потім, якщо не буде покупця, навпаки — знижувати її. Така система необхідна ще й тому, що стартова ціна, яка затверджуватиметься правлінням, розрахована на пік сезону перевезень, і вже через кілька місяців може бути неактуальною через профіцит рухомого складу. Наприклад, по кілька тисяч вагонів простоюють у період з січня до березня (особливо — в перший місяць року). З точки зору бізнесу, якщо виставити нижчу вартість, то ці вагони можуть бути задіяні. Тому ми розробляємо прозору й зрозумілу всім систему ринкового ціноутворення, яка передбачатиме можливість не лише підвищення, а й редукції вартості.

Про рухомий склад

Хотілося б, щоб на онлайн-аукціони виходили вагони різної номенклатури. Це забезпечить інтерес широкої аудиторії до процесу. Поки що базою для реалізації пілотного проекту обрана філія «Рефрижераторна компанія» ПАТ «Укрзалізниця».

Очікування від партнера

Укрзалізниця сподівається на максимальний рівень підтримки ДП «Прозорро. Продажі», зокрема в навчанні нашого персоналу і супроводі у ході впровадження проекту. Мотивація у партнерів, думаю, більш ніж достатня. Адже йдеться про великий стратегічний проект. При продажах на 100 % права користування вагонами через електронну систему потенційний оборот становитиме майже 12 млрд грн на рік!