Азербайджан і Грузія активно розвивають свій транзитний потенціал, енергійно налагоджують комунікаційні потоки через Каспійське і Чорне моря. Альтернативний маршрут хочуть запропонувати в Росії, щоб вантажні і пасажирські потоки між Каспієм та Чорним морем йшли виключно російською територією через Північний Кавказ. Розпочати планують з будівництва додаткового порту в Махачкалі (Дагестан, РФ), про це заявив міністр у справах Північного Кавказу Росії Сергій Чеботарьов, повідомляє  Trend:

– Ми бачимо, як наші партнери з інших країн, зокрема, з Закавказзя – Азербайджан, Грузія, активно розвивають свій транзитний потенціал, як вони енергійно налагоджують комунікаційні потоки через Каспійське і Чорне моря. Нам важливо зробити так, щоб і Росія стала повноправною учасницею всіх цих процесів в Каспійському і Чорноморському регіонах.

Морський порт Махачкала

Опоненти проекту зауважують, що російські порти на Каспії завантажені всього лише на 20-25 відсотків і тому немає сенсу їх розвивати, але міністр зауважує :

– Порти в Азербайджані, Грузії працюють, досить завантажені. У Грузії на одній ділянці зараз функціонують два порти – в Поті і Батумі, будується третій порт Анаклія, туди вкладаються великі кошти, в тому числі іноземні. Тому нам не можна залишатися осторонь. Розвиток російських портів в Каспійському і Чорному морях відкриває нові можливості для виходу на світовий ринок.

З’єднати порти Каспійського і Чорного морів має модернізована залізниця та автомобільні траси, повідомляє Сhernovik.

Новий маршрут стане альтернативним підключенням до залізниці Баку-Тбілісі-Карс, що знаходиться на іншій стороні Кавказького гірського хребта – в Азербайджані та Грузії.

Транзит з Китаю та Індії
Міністерство економічного розвитку Росії вважає, що новий маршрут може стати стимулюватиме залучення транзитних вантажів з Китаю та Індії, а також збільшить обсяги експорту, пише Railfreight. За оцінками уряду РФ, до 2025 року всі країни Каспійського регіону (Росія, Казахстан, Туркменістан, Іран, Азербайджан) можуть заробити 4 млрд. доларів США за рахунок експорту неенергетичних і несировинних продуктів. Для досягнення таких обсягів необхідні інвестиції в інфраструктуру, особливо в портові, залізничні та інтермодальні об’єкти.

Можливий маршрут
Чеботарьов не уточнив точний маршрут запропонованого коридору. Найбільш вірогідним є поєднання каспійського порту Махачкала з чорноморським партнером Новоросійська, що проходить через Дагестан, Чечню, Кабардино-Балкарію, Ставрополь та Краснодарський край.

Порт Махачкала – єдина російська незамерзана гавань на Каспійському морі, а Новоросійськ – найбільший російський морський порт на Чорному морі. Однак для того, щоб залучити транзит з Китаю, новий маршрут вимагає також поромного сполучення з казахським портом Актау. Цю переправу неодноразово запускали, проте кожного разу скасовували через низькі обсяги перевезень.