Стратегія «Укрзалізниці» на 2019-2023 роки минулого тижня вперше була презентована представникам уряду, ринку й експертам. У березні після доопрацювання стратегічний документ знову винесуть на розгляд акціонера – Кабінету міністрів України.

Представлений документ був одностайно схвалений наглядовою радою «Укрзалізниці». Деталі стратегічного документу розкрив очільник наглядової ради Шевкі Аджунера у своєму інтерв’ю інформ-агентству Укрінфом. На його думку, стратегія передусім заохочує конкурентність для Укрзалізниці, що є умовою прогресу і розвитку компанії.  
Рушійною силою нашої стратегії є орієнтованість на клієнтів, як у вантажних перевезеннях, так і в пасажирській сфері.
Шевкі Аджунер одразу акцентує увагу на тому, що основні завдання Стратегії мають бути реалізовані впродовж року-двох, попри те, що горизонт бачення обраний у 5 років. І взагалі, це не статичний, а динамічний документ. Це план дій, який доводитиме свою дієвість на ринку.
Система прийняття рішень у компанії Реформування цієї системи голова наглядової ради УЗ вважає першочерговим завданням. Коли ключові процеси, такі як закупівлі, капітальні інвестиції, планування утримання та ремонтів проходитимуть на рівні головного виконавчого офісу, а не на різних регіональних рівнях, як було раніше, тоді вони будуть більш організованими, фінансово ефективнішими та контролюватимуться належним чином, підкреслює Ш. Аджунер. Фінансово-економічна стабільність УЗ В минулому Укрзалізницю змушували надавати послуги за якомога нижчими цінами, а часом, навіть, нижче собівартості, нагадує очільник наглядової ради УЗ. І наслідком цього стали брак фінансових ресурсів, поганий стан наших активів, особливо в локомотивному секторі. Наша стратегія дасть Укрзалізниці можливість робити необхідні інвестиції, щоб забезпечувати конкурентоспроможність української економіки і працювати для громадян України. Автоматична індексація тарифу Щодо автоматичної індексації тарифу на індекс цін виробників, голова наглядової ради УЗ вважає, що це найкраща пропозиція, яка знімає політичний тиск у системі при необхідності підвищувати ціни. Раціональна основа прив’язки тарифу до собівартості всіх товарів в країні повністю деполітизує процес. А промисловість матиме справедливе співвідношення ціни на перевезення до вартості виробництва. Це надає процесу ціноутворення передбачуваності.
Але загальна ідея тут –  тарифи треба довести до такого рівня, щоб вони дали змогу УЗ генерувати прибутки для інвестицій на рівні, необхідному для окупності запозичених засобів за час їхнього життєвого циклу, якщо активи профінансовані.
Незалежний транспортний регулятор Наявність транспортного регулятора створить однакові умови для всіх, переконаний Шевкі Аджунер. Голова наглядової ради УЗ певен, що все буде проектуватися таким чином, щоб вберегти Укрзалізницю та інших гравців від політичного втручання. Законопроект “Про залізничний транспорт України” №9512 Законопроект передбачає створення конкурентного ринку залізничних послуг. Тому всі наші ініціативи полягають у тому, щоб зробити систему УЗ більш дієвою та ефективною, зазначає Ш. Аджунер:
І в цьому плані наша стратегія заохочує конкурентність. Вона робить компанії ефективнішими, сильнішими та стає рушієм зростання. Конкурентності уникнути не можна, не є мудрим рішенням для компаній її уникати. Проте, для нашого сектора буде важливою відповідна нормативна регуляція та однакові умови для всіх учасників. В іншому випадку Укрзалізниця стане вразливою, оскільки буде змушена брати на себе низку неприбуткових суспільних зобов’язань.
Корпоративного управління та формування нового правління УЗ На переконання Ш. Аджунера, команда менеджерів повинна повністю співпрацювати один з одним та мати єдине стратегічне бачення розвитку УЗ. Наприкінці лютого відбудеться засідання наглядової ради, на якому буде узгоджено кваліфікаційні критерії, наступний етап – оцінка відповідності критеріям. До закінчення першого півріччя 2019 року буде визначено нове правління УЗ.
Щодо роботи наглядової ради УЗ Ми працюємо дуже згуртовано та злагоджено, запевняє голова наглядової ради УЗ. На цьому етапі перетворень, надзвичайно важливою є побудова політики державної власності, яка визначає основні параметри довготривалого функціювання УЗ, якого чекає від нас держава. У нас є представники уряду, відтак ми маємо постійну думку держави, яка береться до уваги під час наших обговорень. Держава зі свого боку розвиває довіру до компанії та її органів управління, оскільки її бачення визнається та враховується під час прийняття рішень. Але головне тут – знайти консенсус різних думок і поглядів, найкраще вирішення того чи іншого питання.
Ми завжди приймали рішення одноголосно, у нас не було серйозних непорозумінь, і ми не хотіли б цього у майбутньому, резюмував голова наглядової ради Ш.Аджунер.Позначки: ,