Відновлення євроколії зі Львова до Варшави через Раву-Руську профінансують з бюджетів різних рівнів

Львів і Варшаву планують з’єднати залізничною колією європейського зразка, повідомив заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Бучко 7 лютого під час наради з представниками АТ “Укрзалізниця”, Львівської митниці, місцевою владою та депутатами.
Юрій Бучко уточнив, що відновлення євроколії Держкордон-Рава-Руська має стати першим етапом розбудови залізничного сполучення між Львовом та Варшавою:
“Технічне завдання проєкту передбачає капітальний ремонт колії європейського зразка довжиною 8 кілометрів, а також ремонт залізничного вокзалу у Рава-Руській з можливістю проведення митного контролю. Загальна вартість робіт – орієнтовно 100 млн грн”.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький зазначив, що проєктно-кошторисну документацію планується виконати за кошт обласного і місцевого бюджету. Орієнтовна вартість – 4 мільйони гривень. Один мільйон, власне, готова додати місцева громада.

Очільник ЛОДА переконує, що створення євроколії між Рава-Руською та Держкордоном можна реалізувати за 2 роки, разом із громадою, державою і міжнародними партнерами. А загалом проєкт буде втілений в межах президентської програми з оновлення Укрзалізниця та Велике будівництво.
Юрій Бучко повдомив, що ЛОДА планує згодом підписати Меморандум з задекларацією основних зобов’язань сторін. Він запевняє, що реалізація проєкту розвитку євроколії Львів – Рава-Руська – Варшава дозволить розвинути пасажирські перевезення і стане альтернативою іншим видам транспорту для перетину кордону та розвантажить пункти пропуску.
Нагадаємо, що 5 лютого 2022 року мінінфраструктури України та Польщі зробили спільну заяву щодо проєкту створення швидкісного залізничного сполучення між Києвом та Варшавою.

Довідка

Пасажирський рух маршрутом Рава-Руська-Варшава припинений у 2005 році через регулярне використання вагонів для контрабанди. За умови відновлення маршруту з Рави-Руської до польської столиці можна буде доїхати за 3-4 години.
У 2017-2019 роках велися розмови про продовження колії європейської ширини у 1435 мм з Рави-Руської до Львова, однак проєкт відкинули через брак коштів.
У 2020 році уряд розраховував за 2 роки з’єднати передмістя Львова з Польщею колією 1435 мм і пропонував потенційним інвесторам проєкт розбудови сумісної колії “Будівництво залізничної лінії 1435 мм МОСТИСЬКА – СКНИЛІВ”
Позначки: , , , , ,