Миколаївський тепловозоремонтний завод (МТРЗ) показав оновлений двосекційний магістральний вантажний тепловоз 2ТЕ10М, загальною вагою 276 тонн та секційною потужністю 3000 л. с. Капітальний ремонт та модернізація були проведені на замовлення Арселор Міттал Кривий Ріг. ВІДЕО

Подробиці проєкту модернізації розповів директор МТРЗ В’ячеслав Сімченко:

Рік тому ми вирішили зробити маленьку науково-технічну революцію і показати, що Україна може не тільки купувати техніку за кордоном, але і працювати головою – виконувати складні технічні проекти на найсучаснішому рівні, не поступаючись кращим світовим зразкам.

МТРЗ розробив проєкт глибокої модернізації тепловозів 2ТЕ10 силами власного конструкторського бюро, потім втілив його в метал спільно з низкою українських партнерів. Керівник підприємства підкреслює, що на пострадянському просторі таку модернізацію поки ще ніхто не робив, проте аналогічні проекти з успіхом реалізуються в США і в Європі. В результаті модернізації 2ТЕ10 від старого тепловоза залишилася тільки рама і колеса, а нова машина має велику силу тяги тривалого режиму при значно меншій витраті палива. На оновленому вантажному тепловозі 2ТЕ10 було встановлено:

  • Найсучасніший среднеоборотістий двигун компанії АВС (Бельгія) з ресурсом до капітального ремонту 70 тис мото годин.
  • Система управління двигуном Heinzmann (Німеччина)
  • Роторно-пластинчастий компресорний агрегат АКС – МТРЗ (Україна) та Mattei (Італія) з ресурсом до капітального ремонту – 100 тис. мото-годин.
  • Сучасний тяговий агрегат змінного струму «ДП Електротяжмаш» (Україна)
  • Мікропроцесорна система управління локомотивом.

Серед приємних дрібниць для зручності і комфорту локомотивної бригади: електронний моніторинг роботи всіх систем локомотива, система контролю палива та місцезнаходження локомотива «Дельта», електронний скоростемер «Вектор», система клімат-контролю кабіни машиніста, холодильник, мікрохвильова піч.

У соцмережі опубліковані фото стану тепловозу “до” та “після” модернізації.

Раніше МРТЗ демонстрував результати першої глибокої модернізації тепловозів серії ТГМ-4, ТГМ-6, ТЕ10, а влітку цього року був презентований маневровий тепловоз з електричною передачею змінно-постійного струму ТЕМ7.