Міністерство інфраструктури України вважає за необхідне перехід АТ “Укрзалізниця” на 100%-й розподіл вантажних вагонів через систему державних електронних торгів ProZorro.

“Безумовно, щодо системи ProZorro нам дуже важливо, щоб з тих тестових 5% ми перейшли на 100% -ве оперування рухомим складом. Але тут є величезна протидія з боку різних “особистостей”, – заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян на засіданні Кабінету Міністрів в четвер, передає Інтерфакс-Україна.

Він також підкреслив, що ще одним ключовим питанням є затвердження стратегії роботи “Укрзалізниці”, яка вже затверджена правлінням компанії і спрямована на розгляд наглядовій раді УЗ.

Як повідомлялося, “Укрзалізниця” планує виставляти на ProZorro до 5% вантажного вагонного парку.

19 грудня 2018 року “Укрзалізниця” сформувала і виставила перші вісім лотів по оренді піввагонів і зерновозів в системі електронних державних торгів ProZorro. Вагони будуть подані переможцям аукціонів в період з 14 по 18 січня 2019 року.

“Укрзалізниця” з листопада підвищила ставки на користування вагонами в середньому на 41%.

Антимонопольний комітет України вважає тарифи АТ “Укрзалізниця” на надання вагонів в оренду ринковими і не вбачає в їх ціноутворенні антиконкурентних дій.