Основна транс’європейська транспортна мережа (TEN-T), ймовірно, не буде завершена до встановленого граничного строку – 2030 року. Про це свідчить звіт Європейського аудиторського суду, повідомляє RailJournal

У звіті проаналізовано шість транспортних флагманських інфраструктур (TFI), включаючи залізничні проєкти Балтика, Ліон-Турін, базовий тунель Бреннера та залізниці Баска Y, водний шлях Сени-Шельдта та автомагістраль А1 в Румунії, а також два мультимодальні сполучення, включаючи Фемарн Полотно-залізничне сполучення та залізничне сполучення E59 до портів у Польщі.

“Шість з восьми проаналізованих TFI не зможуть працювати на повну потужність до 2030 року, як планувалося в 2013 році”, – йдеться в повідомленні ЄЦА. “Оскільки TFI та їх лінії доступу є ключовими ланкою в коридорах основної мережі, тому малоймовірно, що до 2030 року основна транспортна мережа Європейського Союзу (ЄС) запрацює на повну потужність, що означає, очікувані мережні ефекти від транспортної мережі ЄС до цього часу не буде поставлена».

Три проєкти – 297 км залізниці, що з’єднує Баск Y з французькою залізничною мережею, залізниця Е59 у Польщі та автомагістраль А1 – навряд чи будуть готові до 2030 року, оскільки будівництво займе певний час, а робота на певних ділянках навіть не планувалася поки що.

Будівництво було значно затримано на всіх досліджених мегапроєктах, із середньою затримкою 11 років, що ставить під загрозу ефективне функціонування 5 з 9 багатонаціональних коридорів.

Погана координація між країнами була основною причиною затримок. ЄЦА зазначає, що оскільки держави-члени мають власні інвестиційні пріоритети та процедури планування, вони не завжди підтримують транскордонні проєкти або інвестиції в транснаціональні коридори в однаковій мірі.

“Своєчасне створення основних TEN-T коридорів є критично важливим для досягнення цілей політики ЄС, підтримки росту та створення робочих місць та боротьби зі зміною клімату”, – сказав пан Оскар Ерікс, член ЄКА, відповідальний за звіт.