З 8 грудня остаточно набули чинності введені в серпні США санкції проти білоруського виробника добрив – компанії «Білоруськалій», у зв’язку з цим Литовська залізниця „Lietuvos geležinkeliai” (LG) та порт Клайпеда мають припинити перевалку калію.

У грудні LG ще перевозитиме територією Литви до Клайпедського порту вантажі «Білоруськалія». Цього місяця LTG Cargo, вантажний оператор групи LG, повинен перевести близько 1 млн тонн добрив, за які білоруська компанія вже розрахувалася. Авансового платежу “Білоруськалія” вистачить і на грудневі вантажі, і можливо на частину січня.

Наразі Уряд Литви розгляне питання дострокового розриву договору.

У середньому LTG Cargo перевозила понад 10 млн. тонн вантажів «Білоруськалія» на рік на суму 60 млн. євро. Через втрату інших російських та білоруських вантажів залізнична група недоотримає значно більший дохід.

Очільник LG Мантас Бартушка каже, що залізниця розраховує на компенсації від держави:

“Згідно з оновленими підрахунками, нині, якщо з першого січня ми перестанемо возити добрива “Білоруськалія”, нам можуть знадобитися субсидії у розмірі приблизно 49 млн євро, тому що ми вже виконуємо масу дій: оптимізуємо процеси, працівників, зупиняємо певні інвестиції. Факт, що вплив дуже великий”, – сказав Бартушко, якого у середу терміново викликали на онлайн-засідання парламентського Комітету з бюджету та фінансів.

LTG Cargo сподівається компенсувати відтік за рахунок перевезення вантажів не лише у Литві, а й в Україні та Польщі. Крім того, нові можливості з’являться після завершення проєкту залізничної колії європейського типу RailBaltica, йдеться в офіційному повідомленні LG.

Раніше у литовському мінтрансі анонсували, що Литва зменшить залізничні відправки з Китаю. 31 серпня з Китаю в Литву вирушив поки останній прямий вантажний поїзд. Відправлення нових складів поки не планується.

Проте попри політичну суперечку між країнами потяги до ЄС продовжують курсувати через Литву, але без зупинок.

 

Позначки: , , ,