Литва зацікавлена у допуску приватних локомотивів на колії загального користування в Україні

Про це повідомив на зустрічі з міністром інфраструктури України Владиславом Криклієм Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні сказав, що литовська сторона зацікавлена в експериментальному проєкті України щодо допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування.  Також, за словами дипломата, литовські компанії хочуть працювати на українському ринку.

Щоправда, згідно з Порядком реалізації експериментального проекту щодо допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування “брати участь в експериментальному проекті мають право суб’єкти господарювання — резиденти України”. Тож імовірно литовська сторона буде змушена створити резидента або домовлятися з поточними учасниками, зауважує незалежний експерт Владислав Притоманов.

Наприклад в Польщі литовці створили своє дочірнє підприємство. Як повідомляв REUA, у липні цього року вантажна компанія LTG Cargo (входить до складу Lietuvos Geležinkeliai (LTG) створила дочірню компанію LTG Cargo Polska та почала розширювати вантажні залізничні вантажні перевезення на Захід. LTG Cargo отримав сертифікат безпеки польської служби залізничного транспорту UTK (Urząd Transportu Kolejowego), що дозволяє литовському оператору працювати в Польщі зі своїм рухомим складом та кваліфікованим персоналом.

LTG Cargo  має амбіції створити головний транспортний коридор для міжнародних вантажних перевезень між Чорним і Балтійським морями, з’єднуючи Північну Європу з Чорноморським регіоном – Україною, Туреччиною, Закавказзям. Обслуговувати вантажні потоки Білорусі, Росії, Казахстану, країн Центральної Азії, Китаю.

України та Литви мають досвід плідного довготривалого співробітництва. Зокрема, від 2009 року курсує поїзд «Вікінг», що з’єднує інфраструктуру морських ліній Балтійського регіону з аналогічною інфраструктурою Чорного моря. За 7 місяців 2020 року цим маршрутом перевезено територією України понад 7 тисяч контейнерів.