Національна залізнична група LG (Литва) уклала контракт щодо модернізації та повної електрифікації литовської ділянки загальноєвропейського коридору IX між білоруським кордоном та балтійським портом в Клайпеді. Коридором «Схід – Захід» здійснюється три чверті вантажних та дві третини всіх пасажирських перевезень, повідомляє RG.


Литовська карта проекту електрифікації

LG уклала договір зі спільним підприємством іспанських фірм Elecnor та Abengoa – дочірньою компанією Instalaciones Inabensa – на електрифікацію 34 км маршруту Вільнюса та 320 км магістралі між Клайпедою та Каїсадорісом, що стикується з лінією Вільнюс – Каунас вже електрифікованою при 25 кВ 50 Гц.

Планується, що електропостачання розпочнеться в 2024 році, збільшивши частку електрифікованої залізничної мережі з 9% до 35%.

Проект фінансується Міністерством транспорту та зв’язку та Європейським фондом згуртування. LG зазначила, що тендер був проведений на основі найбільш економічної пропозиції, а не найдешевшої початкової ціни, додавши, що вартість кілометра була на 20% меншою від середньої для останніх європейських проектів.

Генеральний директор LG Мантас Бартушка заявив:

Ми змогли залучити декілька найкращих та найдосвідченіших європейських консорціумів з будівництва залізничної інфраструктури. Після інтенсивних переговорів ми отримали дуже конкурентоспроможні пропозиції. Реалізація цього проєкту підніме залізничну інфраструктуру Литви на абсолютно новий рівень якості, що значно знизить витрати на вантажні та пасажирські перевезення.

LG розраховує, що проєкт переходу на електричну тягу зменшить забруднення навколишнього середовища та рівень шуму, а також покращить функціонування місцевого бізнесу, сприятиме мобільності робочої сили, полегшить подорожі, розвиток туристичної галузі, логістики та розвиток інтермодального транспорту. Вигоди оцінюються в 700 млн євро за весь термін експлуатації обладнання, в той час як заощадження оператора становитимуть 505 млн євро на енергоресурсах та технічному обслуговуванню рухомого складу.

Раніше, спільна пропозиція компаній CS Eurovia, Eurovia Lietuva та UAB Geležinkelio Tiesimo Centras перемогла у міжнародному тендері на  будівництво 10,7 км другої колії коридору Лівінтай – Гайдзіунай. LG уклала контракт вартістю у 51 млн євро, згідно з яким до кінця 2022 року будуть відновленні існуючі мости і водостоки, шумозахисні стіни, сигналізація та системи зв’язку, встановлені паркани, дощові та дренажні системи, швидкість зросте з 120 до 160 км/год для пасажирських поїздів і з 90 до 120 км/год для вантажних, при цьому вісь навантаження буде збільшена з 22,5 до 25 тонн.

Kauno Tiltai виграв контракт на суму 46,7 мільйонів євро, який охоплював подібні роботи на ділянці 13,9 км між Плунге та Шатейкіаєм. Зміни на Плунге збільшать пропускну спроможність та підвищать ефективність маневрових операцій.

З Indra Sistemas укладено контракт на модернізацію центру управління, який керує ділянкою Вільнюського об’їзду між Вайдотаєм та Панеріай.