Реорганізація відповідно до вимог ЄС

З 2001 року Європейська Комісія (ЄК) проводить політику лібералізації залізничного сектору, сприяння конкуренції в транспортному секторі та поліпшення управління підприємствами сектора. З цією метою Європейська Комісія протягом останніх 18 років прийняла низку документів і наразі впроваджує Четвертий залізничний пакет у державах-членах задля досягнення цих цілей. Зокрема, прийняті закони зобов’язують держави-члени ЄС відокремити управління державною залізничною інфраструктурою від діяльності залізничних підприємств та розробити стратегії або плани розвитку інфраструктури щодо забезпечення фінансового балансу менеджера інфраструктури.

Реорганізація LDz відповідно до вимог ЄС розпочалася невдовзі після вступу Латвії до Європейського Союзу і завершилася 4 липня 2007 року з відповідним внесенням до Реєстру підприємств. Таким чином,  пройшло 12 років з моменту реорганізації групи LDz відповідно до вимог ЄС, в той час як LG цей процес розпочала лише рік тому.

До 2017 року LG не зробила жодних кроків щодо виконання вимог, встановлених ЄС. На той момент управління інфраструктурою, пасажирські і вантажні перевезення все ще знаходилися в одній компанії, процес прийняття рішень та  розподіл грошових потоків не були незалежними, що не дозволяло говорити про відсутність перехресного субсидування окремих видів транспорту в межах бізнесу.

У 2017 році Європейська Комісі закликала до реорганізації Lietuvos Geležinkeliai, вказавши на те, що компанія не відповідає нормам ЄС. Литовський уряд у 2018 році схвалив план, складений Lietuvos Geležinkeliai, і лише наприкінці 2018 року материнська компанія LG оголосила про створення окремої компанії LG Cargo, а на початку 2019 року  відбувся подальший поділ на ще дві компанії у сфері пасажирських та транспортних інновацій.

LDz – еквівалентні витрати на обслуговування інфраструктури та значно вищий рівень безпеки

Дослідження, проведені компанією Ernst & Young Baltic та PRIME, платформою менеджерів європейської залізничної інфраструктури, показують, що обидві країни мають подібний рівень залізничної інфраструктури, навантаження, обслуговування та допоміжних інфраструктурних витрат, тоді як Латвійські залізниці мають значно вищий рівень з безпеки. Середній показник інцидентів на інфраструктурі в ЄС становить 1,6 випадків на мільйон залізничних кілометрів, у Литві цей показник дорівнює 0,8, а в Латвії – лише 0,1 на мільйон залізничних кілометрів.

Більше пасажирських перевезень і зниження тарифів на латвійські залізниці

Пасажирська компанія «Latvijas dzelzceļš» перевозить у три з половиною рази більше пасажирів на рік, ніж «Lietuvos Geležinkeliai». У Латвії вони перевозять понад 18 мільйонів пасажирів на рік (з них 18,1 мільйона у внутрішніх сполученні), а в Литві – 5 мільйонів (з них 4,3 мільйона – у внутрішньому).

У той же час, порівнюючи державну субсидію, доступну менеджеру інфраструктури для пасажирського транспорту, можна зробити висновок, що кожен пасажир залізничного транспорту в Латвії платить державному бюджету в три рази менше. Державний грант становить 38 мільйонів євро на рік, що призводить до витрат на пасажира до 2,1 євро. У Литві цей показник становить 27 млн. євро, або 6,28 євро на пасажира.

Гарне корпоративне управління

Що стосується заходів, вжитих для забезпечення належного корпоративного управління, слід зазначити, що Latvijas dzelzceļš схвалив політику корпоративної соціальної відповідальності Групи у 2013 році, Кодекс етики у 2014 році, а у 2016 році розпочав підготовку фінансової звітності відповідно до Міжнародного стандарту фінансової звітності (МСФЗ) розвиток відповідно до стандарту GRI (обидва звіти перевіряються та підлягають висновку незалежного аудитора). Також у 2016 році була затверджена політика Групи щодо боротьби з корупцією. «Lietuvos Geležinkeliai» публічні звіти показують , що подібна природа, політика і стандарти почали впроваджувати 2017./2018.gadā.

Також важливо , щоб «Lietuvos Geležinkeliai» тільки в 2018 році вступив в зобов’язуючого колективного договору на всіх працівників, але «Latvijas dzelzceļš» групи компаній колективний договір з Латвійської залізниці і транспорту Профспілки промисловості має з 2011 року і регулярно оновлюється. Вона є обов’язковою для всіх працівників.

З 2011 року Latvijas dzelzceļš є постійним учасником Індексу сталого розвитку, що дає можливість оцінити стратегію компанії, політику управління та соціальної відповідальності та операційні аспекти відповідно до стандартизованої, незалежної методології. У 2018 році Latvijas dzelzceļš вперше посіла перше місце в платиновій категорії Індексу сталого розвитку і зберегла цю позицію, трохи поліпшивши рейтинг у деяких показниках цього року.

Аналогічно, практики корпоративного управління компанії оцінювалися фахівцями з Балтійського інституту корпоративного управління, що, зокрема, оцінює відкритість та співпрацю компанії з впливовими сторонами з близько 60 показниками.

«Latvijas dzelzceļš» та «Lietuvos geležinkeliai» – професійне співробітництво

LG та LDz тісно співпрацюють у контексті різних транспортних проектів, що мають важливе значення для регіону, –  “Бурштиновий поїзд” та розвитку транспортного коридору Північно-Балтійського транспорту, який передбачає співпрацю щодо будівництва та ремонту залізничної інфраструктури. Lietuvos Geležinkeliai також використовує ремонтні приміщення для пасажирських перевезень за маршрутом Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига.

Порівняння ДАТ «Latvijas dzelzceļš» і « Lietuvos Geležinkeliai»