З урахуванням падіння обсягу вантажних перевезень, зниження якого почалося вже в першому півріччі 2019 року, і беручи до уваги неможливість для ДАТ «Latvijas dzelzceļš» (LDz) забезпечити в 2020 році фінансову рівновагу без додаткового фінансування з державного бюджету, LDz переглянуло можливості реалізації запланованих і початих проектів, що фінансуються зі структурних фондів Європейського союзу (ЄС).

В рамках специфічної підтримуваної мети 6.2.1 «Забезпечити конкурентоспроможну і дружню довкіллю залізничну мережу TEN-T, сприяючи її безпеки, якості та ємності» періоду планування Фонду вирівнювання ЄС на 2014-2020 роки ДАТ «Latvijas dzelzceļš» до сих пір планувало реалізувати два тісно пов’язаних між собою проекту – «Розвиток парку прийому станції Даугавпілс та під’їзних шляхів до нього» і «Електрифікація Латвійської залізничної мережі».

Маріс Кляйнбергс, голова правління ДАТ «Latvijas dzelzceļš», пояснює:

«Планування та підготовка обох цих проектів велися в той період, коли залізничною інфраструктурою перевозили 45-55 млн. тонн вантажів на рік. В даний час ситуація істотно змінилася, і сформовані під впливом глобальних тенденцій і геополітичної ситуації зміни в загальному обсязі вантажних перевезень і по окремих сегментах вантажів змушують внести корекції і в інвестиційні проекти залізниці».

Перегляд інвестиційних проектів LDz є нелегким рішенням, однак воно необхідне, щоб в нинішній ситуації держава не брала на себе додаткових обтяжень, які можуть затримати відновлення народного господарства з розпочатої зараз економічної рецесії.

Наявна і прогнозована ситуації в сфері транспорту і транзиту, в тому числі тенденції обсягів вантажних перевезень в доступному для огляду майбутньому, свідчать про те, що в подібних обставинах реалізація таких масштабних залізничних інвестиційних проєктів не буде достатньо обґрунтована економічно, так як на нову залізничну інфраструктуру не буде відповідного попиту, і користувачі залізничної інфраструктури не зможуть покрити витрати на утримання створеної залізничної інфраструктури без фінансової підтримки з державного бюджету. З огляду на викладені вище міркування, правління LDz минулого тижня ухвалило рішення припинити проєкт електрифікації Латвійської залізничної мережі, а 23 березня це рішення підтримала Наглядова рада LDz.

Голова правління ДАТ «Latvijas dzelzceļš» Маріс Клейнбергс:

«В даний час LDz активно працює не тільки над переглядом технологічних процесів, підвищенням ефективності праці і зниженням витрат. У центрі нашої уваги знаходяться також створення нової бізнес-моделі, розширення цільових ринків вантажних перевезень і диверсифікація сегментів вантажів. У мене є підстави бути впевненим, що LDz вдасться відновити фінансову рівновагу і стати сучасним, ефективним і конкурентоспроможним підприємством, і обсяги вантажних перевезень можуть збільшитися, що стане базою для повернення до фінансово ємних проєктів розвитку залізничної інфраструктури».

Усвідомлюючи, що утримання залізничної інфраструктури на нинішньому рівні якості та безпеки неможливе без її подальшого розвитку, LDz вважає, що для забезпечення довгострокової діяльності інфраструктури стратегічно важливо реалізовувати менш об’ємні проєкти, враховуючи при цьому задоволення запитів тих користувачів залізничної інфраструктури, в сегментах яких спостерігається приріст, а саме – в пасажирських перевезеннях.

Таким чином, LDz вважає за необхідне використовувати можливість перерозподілу доступного фінансування Фонду вирівнювання ЄС на альтернативні і менш затратні в фінансовому сенсі проєкти, спрямовані на досягнення кліматичних цілей в транспорті і розвиток системи мультимодальних перевезень пасажирів. LDz приступило до консультацій з Міністерством сполучення за можливостями реалізації альтернативних проєктів. З Міністерством транспорту також будуть проведені консультації про можливі поправки до плану розвитку залізничної інфраструктури на 2018 – 2022 роки та Багаторічної угоди про планування і фінансування утримання і розвитку залізничної інфраструктури загального користування під управлінням LDz.