14 грудня ДАТ «Латвійська залізниця» (LDz) та АТ «Грузинська залізниця» (JSC «Georgian Railway») підписали Меморандум про взаєморозуміння для подальшої співпраці в реалізації різних проектів.

Залізничні компанії обох країн співпрацюватимуть у сфері міжнародних вантажних перевезень, зокрема у секторі контейнерних перевезень коридору ZUBR (ЗУБР) та Центральної Азії. Меморандум передбачає, що LDz надасть Грузії інформацію про контейнеровоз ZUBR та його об’єкти. У свою чергу Грузинська залізнична компанія надасть всю необхідну інформацію про Центральноазіатський коридор.

Президент LDz Едвін Берзіньш: «Грузія швидко розвивається і не може її не помітити. Важливо, що майже по всіх позиціях наша думка збігається, і це є силою, яка настільки необхідна для успішного співробітництва у залученні партнерів з інших країн. Реалізуючи спільну співпрацю, ми матимемо широкий спектр можливостей».

«Підписання меморандуму є початком майбутніх можливостей. Ми відкриті для співпраці та підтримки, щоб максимально використати наш потенціал у організації вантажних перевезень. Крім того, зі свого боку, готові підтримати транспортний коридор до Центральної Азії», – підкреслив генеральний директор Грузинської залізниці  Давид Перадзе.

Згідно з угодою, LDz буде мати доступ до інформації про ситуацію на ринку в обох країнах.

Контейнерний потяг ЗУБР з’єднує латвійські та українські порти, а вже з українських вантажних портів Чорноморськ, Одеса та Южний є можливість додатково транспортувати вантаж до портів Грузії, тим самим подовжуючи контейнерний маршрут до країн Центральної Азії та Східної Азії.

Меморандум про взаєморозуміння дозволяє мобілізувати нові вантажі з Центральної Азії та Китаю.