Федеральна картельна агенція (Bundeskartellamt) – антимонопольний орган Німеччини, дозволив CRRC придбати Vossloh Locomotives. Vossloh класифікував свій транспортний відділ як припинену діяльність, пише Railgazette.

Пропоноване придбання Vossloh Locomotives GmbH від CRRC Zhuzhou Locomotives Co було затверджено національним органом з питань конкуренції 27 квітня.

Андреас Мундт, президент Bundeskartellamt заявив, що влада дуже ретельно вивчила всі моменти та специфіку щодо придбання європейської компанії китайською державною компанією, після оголошення угоди у серпні 2019 року.

CRRC, купуючи Vossloh, отримує головного європейського виробника маневрових локомотивів. Серед питань конкурентної оцінки були можливість державних субсидій, наявність технічних та фінансових засобів та стратегічні переваги від інших акцій, пояснив Андреас Мундт:

«Ми також розглядали загрозу стратегій низьких цін та демпінгу, а також економічних переваг, що виникають внаслідок діяльності субсидійованих державою на багатьох інших ринках. CRRC відіграє важливу роль в промислових стратегіях Китаю. Крім того, у складних процедурах затвердження транспортних засобів CRRC може скористатися досвідом компанії Vossloh як відомого виробника в майбутньому. Однак наші побоювання були недостатньою підставою для обгрунтування заборони злиття”.

Натепер Vossloh Locomotives, дочірня компанія Vossoh AG, заснована в Кілі, має штат з близько 500 осіб і товарообіг у понад 100 млн. євро у 2019 році. Компанія є лідером ринку з виробництва маневрових маневрових локомотивів в Європейському економічному просторі. CRRC Чжучжоу є дочірньою компанією China Railway Rolling Stock Corp, найбільшим у світі виробником рухомого складу, з понад 150 000 співробітників та груповим оборотом у 27,5 млрд. євро у 2018 році.

Bundeskartellamt заявив, що “важко оцінити участь китайських державних компаній в контексті контролю за злиттями”. Опитування показало, що європейські конкуренти очікували, що злиття спотворить конкуренцію, зазначивши, що CRRC отримав доступ до “величезних технологічних ресурсів”.

Конкурентоспроможність Vossloh Locomotives «значно постраждала за останні кілька років». Ринок «змінювався у бік гібридних тягових систем та двомоторних локомотивів». Агенція зазначила, що такі європейські виробники, як Alstom, Stadler та Toshiba, вийшли на європейський ринок за допомогою інноваційних тягових технологій. А оскільки Vossloh AG «наразі не пропонує» новітніх рішень у тягових агрегатах, то вирішив продати дочірній локомотивобудівельний підрозділ з 2014 року.  І хоча CRRC доставляв кілька прототипів у Deutsche Bahn у Гамбурзі та Берліні та вантажним залізничним перевезенням Угорщини, його успіх у Європі “поки обмежений”.

“На підставі проведених нами розслідувань нам вдалося виключити значне погіршення конкуренції на європейському ринку збитків в результаті злиття”, – сказав Мундт. “Хоча китайська держава сильно захищає CRRC, яка відіграє ключову роль у двох її стратегічних ініціативах – “Зроблено в Китаї 2025” та “Пояс і дорожня ініціатива” – цей випадок показує, що, хоча китайські державні компанії виходять на ринки зі значною економічною силою, це не обов’язково несе загрозу для ефективної конкуренції”.