Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ) за чотири місяці 2020 року зменшив виробництво вантажних вагонів на 56% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Але збільшив будівництво пасажирського рухомого складу, про це повідомляє Кременчуцька газета.

В січні-квітні 2020 року підприємство виготовило – 773 вантажних та 26 пасажирських вагонів (в січні-квітні минулого року пасажирських було лише 5).

Нагадаємо, в січні-лютому 2020 року КВБЗ зменшив виробництво вантажних вагонів на 46,3%, до 455 штук, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. За два перших місяці 2020 року підприємство виробило 8 пасажирських вагонів, тоді як в січні-лютому минулого року – 5.

Раніше повідомляли, що КВБЗ у січні-травні 2019 року збільшив у порівнянні з відповідним періодом минулого року виробництво вантажних вагонів на 63,4% або на 891 штук – до 2297 штук. Проте вже у наступному півріччі виробництво вантажних вагонів суттєво скоротилося: згідно планових показників КВБЗ у період з червня по грудень завод мав виготовити не більше 1500 одиниць. Проте виробництво зосередиться на рухомому складі для пасажирських перевезень – до виконання плану необхідно виготовити 31 одиницю. За 5 місяців цього року підприємство вже виробило 5 пасажирських вагонів, тоді як минулоріч – жодного.

Видання ЦТС звертає увагу, що виробники і аналітики прогнозували можливе зниження виробництва вагонів в 2020 році. За словами генерального директора Aurum Group Андрій Жарія, виробництво рухомого складу в Україні має свою яскраво виражену циклічність, і, “швидше за все, 2019 рік був закінченням чергового піку виробництва, а 2020 рік може стати роком його згортання”. Такої ж думки дотримувався керівник Крюківського вагонзаводу Володимир Приходько – він відзначав, що 2020 рік стане роком стагнації ринку вантажного вагонобудування не тільки в Україні, але і для всього “простору 1520”. На його думку, попит на ринку СНД буде знижуватися і далі.

Також повідомлялося, що на КВБЗ, щоб уникнути негативних наслідків спаду, провели структурні зміни, пов’язані з розвитком торгівлі на ринки далекого зарубіжжя, посилили кадрами напрямок торгівлі на ринках СНД, і, крім того, планують зробити особливий акцент на інноваціях.

Посилило тенденцію до згортання вагонобудування і нарощування обсягів ввезення вживаних вагонів в другій половині 2019 року. На думку керівництва Крюківського вагонзаводу, це дозволило спрогнозувати значне падіння попиту на зерновози вже з грудня поточного року.

“Хтось сильно зацікавлений у затягуванні заборони на ввезення застарілих вагонів. Усі очікували, що це відбудеться в липні. Виправити ситуацію може тільки вольове рішення Мінінфраструктури щодо введення заборони на курсування і продовження терміну служби таких вагонів, однак розуміння глибини проблеми від керівництва міністерства ми не бачили і останні три роки, і зараз”, – зазначають на КВБЗ.

На думку генерального директора “Аурум Груп” (до складу входить виробник вагонів “Дизельний завод”) Андрія Жарія, експлуатація вживаних вантажних вагонів фактично унеможливлює існування вагонобудівної і суміжних галузей України, задіяних у виробництві залізничних вагонів, а це – сотні підприємств і сотні тисяч людей.

“Водночас проведений аналіз свідчить про те, що у разі заборон курсування недефіцитних вагонів із продовженим терміном експлуатації, щорічне вибуття з парку “Укрзалізниці” не перевищить 5500 вагонів, а приватних власників – не більше ніж 4600 вагонів на рік, що може бути з легкістю заповнено наявними потужностями з вагонобудування в Україні (в 2018 році побудовано понад 11 тис. вагонів)”, – зазначає Жарій.