Протягом останніх кількох років «Азербайджанська залізниця» (ADY) демонструє ріст пасажироперевезень. Тільки за перше півріччя (січень-червень) 2019 року азербайджанські залізничники перевезли 1,579 мільйона пасажирів, що на 22,4% вище показника за аналогічний період минулого року. І чимдалі цей показник ще більше зростає, так у червні було перевезено майже 287 тисяч пасажирів, що вже на 27% вище показника червня 2018 року. Пише REUA з посиланням на видання Нaqqin.

Попри те, що пасажироперевезення в усьому світі є найменш прибутковою частиною залізниці і економісти ламають голову над тим, як довести сферу пасажироперевезень хоча б до рівня самозабезпечення, реформи азербайджанської залізниці були розпочаті саме з реалізації концепції швидкісних пасажирських поїздів.

З вітерцем у Анкару

Залізнична інфраструктура Азербайджану, що дісталася у спадок від радянської епохи, фактично не відповідала вимогам часу і потребувала докорінної модернізації. Завдяки новій концепції на зміну поїздам, що рухалися зі швидкістю до 50 км/год, придбані нові склади, здатні розвивати рух до 160 км/год. Такі комфортабельні потяги на регулярній основі курсують за маршрутами Баку – Сумгаїт і Баку – Гянджа, повністю змінили уявлення громадян про пассажироперевезення. Концепція швидкісних залізниць зумовила відродження залізничних пасажирських перевезень в Азербайджані. А зниження цін на квитки в напрямку Баку – Гянджа і збереження тарифів на поїзд Баку – Сумгаїт привели до того, що вперше за довгі роки залізничний транспорт склав конкуренцію і став альтернативою автомобільним перевезенням.

Нині завершуються роботи зі спорудження ділянки залізниці Ляки – Габала для швидкісного сполучення між Баку та Габалі. А з відкриттям пасажироперевезень за маршрутом Баку – Тбілісі – Карс – Анкара азербайджанці зможуть здійснювати міжнародні поїздки у сучасних комфортабельних поїздах.

Приміське сполучення з Баку

Завершено також проект з відновлення руху електрички Баку – Сабунчи – Сумгаїт і реалізується проект Апшеронська приміської електрички, після чого планується пустити електропоїзди до станцій: Ені Сурахани, Говсан, Зирян, Маштага, Сур, Ахмедли. А електричка Баку – Сабунчи – Баку за короткий час вже встигла завоювати популярність у городян і значно зменшити завантаженість автодоріг.

Інфраструктурні перетворення

Запуск нових маршрутів передбачає колосальні інвестиції в будівництво нової і реконструкцію наявної інфраструктури. У період з 2015-2019 років тільки в напрямку Баку – Беюк-Кясик було грунтовно відремонтовано 917 км дороги, що також сприяло прискоренню запуску швидкісного поїзда з Баку в Гянджа.

Створення окружної залізниці Баку-Сумгаїт-Баку для запуску швидкісного поїзда потребувало побудови 5,45 км нової і ґрунтовного ремонту 105,7 км залізничних колій.

Задля міжнародного транзитного коридору «Північ-Південь» було прокладено 8,3 км залізниці Астара (Азербайджан) – Астара (Іран), а також побудований міст довжиною 82,5 метрів над річкою Астарачай. Це дозволило вперше з’єднати залізничні системи Азербайджану і Ірану, значно збільшивши транзитний потенціал Азербайджану.

Нові сучасні залізничні станції збудовано в Сумгаїті, Наріманова, Кешля і Сабунчи, а капітально відремонтований залізничний вокзал в столиці став одним з найкрасивіших і комфортабельних в усьому регіоні. При цьому всі нові станції побудовані з урахуванням передового світового тренду, де головний акцент робиться на мінімалізм, функціональність і максимальний комфорт пасажирів.

Нова залізниця вимагає нових поїздів

Паралельно з введенням в експлуатацію нових залізничних маршрутів ADY закуповувало локомотиви нового покоління і вагони для організації швидкісного сполучення. Так, в 2015 році з побудованим в Астані заводом провідної французької компанії Alstom був підписаний контракт на поставку 50 локомотивів, включаючи 10 пасажирських локомотивів Prima M4 AZ.

Для організації швидкісних і комфортабельних пасажирських перевезень за маршрутами Баку-Сумгаїт, Баку-Гянджа і по БТК відомої в Європі швейцарської компанії Stadler Rail Group були замовлені кілька складів і десятки пасажирських вагонів. Всі ці склади повністю відповідають сучасним вимогам, а їх виробництво здійснювалося саме під вимоги ADY.

Разом з тим для реалізації проекту приміських електричок планується придбати ще 16 сучасних двоповерхових електропоїздів.

Такого стрімкого оновлення залізничного парку в Азербайджані не було ніколи раніше в історії.

Ще кілька років тому на балансі ADY знаходилося близько 18 тисяч вантажних вагонів, у 14 тисяч з них сплив термін експлуатації. Зі 120 електровозів велика частина застаріла як фізично, так і морально. Придатних до експлуатації вантажних вагонів – лише 1410 одиниць. Як з таким залізничним парком вдалося перетворити Азербайджан на залізничний транзитний хаб?

Вагонів все ще не вистачає…

З метою швидшкого оновлення парку ADY кілька років підписала контракт з російським «Уралвагонзаводом» на поставку 3100 вантажних вагонів. Далі срозпочалося активне оновлення парку тепловозів. Тоді ж в Казахстані на вигідних умовах закуплено понад 10 тепловозів серії ТЕ33А (Evolution), а також у компанії HANSEATİC RAİL LLC 4 нових електровоза серії ВЛ -11 м/6. Паралельно з цим здійснювався капітальний ремонт старих вагонів і тепловозів.

Попри високі темпи оновлення вагонного парку ADY запуск нових залізничних маршрутів і зростання вантажоперевезень спричинили гостру нестачу вагонів і контейнерів.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про необхідність налагодження виробництва контейнерів безпосередньо в країні:

«Я звертаюся до підприємців, щоб вони звернули увагу на цю сферу, тому що вона буде дуже прибутковою. Її основним ринком стане Азербайджан, тому що контейнерні перевезення зростуть в рази. А у нас не вистачає контейнерів. Для того щоб ввозити вантажі з власної ініціативи, ми повинні володіти контейнерним парком. Тому виробництво контейнерів є дуже важливим питанням як для підприємців, так і для держави. Думаю, підприємці звернуть на це серйозну увагу».

Азербайджан насправді є ключовою ланкою в реалізації відразу декількох транспортних маршрутів: Північ-Південь, Південь-Захід, Схід-Захід. Саме за цими напрямками буде організовано основний транзит вантажів.

Транзит вантажоперевезень зростає

З’єднання залізничних систем Азербайджану і Ірану стало поштовхом для реалізації проектів «Північ-Південь» і «Південь-Захід».

Країна стала повноцінним учасником і Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, мета якого – забезпечити вантажоперевезення між Китаєм, Середньою Азією, країнами Каспійського і Чорноморського басейнів з державами Європи. З введенням в експлуатацію головного для Азербайджану стратегічного напрямку Баку-Тбілісі-Карс (БТК) Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут отримав друге дихання, значно підвищивши свою рентабельність. Минулого тижня в Абшеронському логістичному центрі відбулася церемонія зустрічі прибулого в Азербайджан чергового блокового поїзда. В минулому році з Сиани в Європу було відправлено понад 1300 поїздів, що означає прибуток в мільярди доларів. Залізничники сподіваються, що китайські та азербайджанські бізнесмени зможуть скористатися створеними умовами, а співпраця з Азербайджаном в рамках проекту «Один пояс, один шлях» буде ще більше розширюватися.

Перетворення Азербайджану в транзитний хаб є однією з ключових частин реформ з розвитку ненафтової економіки. Оскільки транзит вантажів також є експортом – експортом послуг, що приносить реальну валюту в скарбницю держави. І ADY веде жорстку боротьбу за кожну тонну вантажу, який може транспортуватися територією країни. Уже можна сказати, що залізниця Азербайджану реалізувала всі можливі маршрути, які можна було провести країною. Конкуренція на цьому ринку йде запекла. Показник транзиту вантажів – у всій структурі вантажоперевезень ADY він становить понад 27%. Це один з найвищих показників в регіоні.

Розпочаті у 2015 році залізничні реформи почали приносити свої плоди. Оновлюється залізнична інфраструктура, запускаються нові швидкісні пасажирські маршрути, зростає транзит вантажів міжнародним транспортним коридором.